С тържествено заседание във Велико Търново днес 44-ото Народно събрание ще отбележи 140 години от приемането на Търновската конституция. То ще започне след възстановка на събитията от 1879 г.

Предвижда се изказвания да направят председателят на Народното събрание Цвета Караянчева и председателите на парламентарните групи. Народните представители ще приемат Обръщение към българския народ по повод 140-годишнината от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция, съобщиха от пресцентъра на парламента.

На тържественото заседание ще присъства и президентът Румен Радев.

Тържественото честване на годишнината ще започне с молебен в Катедрален храм "Рождество на Св. Богородица". Народните представители ще бъдат посрещнати в музей "Възраждане и Учредително събрание", където ще бъде тържествената сесия на 44-то Народно събрание. След това депутатите ще поднесат венци и цветя на паметника "Майка България". Те ще наблюдават спектакъла "Искри" на Националната гвардейска част и изпълнения на младежите от Детско-юношески фолклорен ансамбъл "Българче".

Тържествената заря-проверка по повод 140-годишнината от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция ще започне в 20.30 часа на площад "Цар Асен I". Присъстващите ще наблюдават и аудио-визуалния спектакъл "Царевград Търнов - звук и светлина".

Дневник