440 деца от 26 детски градини от страната са дали заявки за участие в тазгодишното издание на фолклорен конкурс „Да съхраним традициите“, започнал преди 6 години по инициатива на шуменската ЦДГ 2 "Слънце".

Той ще се проведе в Младежкия дом този четвъртък, 18 април, а началният час е  9,00.

Ще участват деца от Шумен, Велики Преслав, Нови Пазар, Варна, Ямбол, Сливен, Нова Загора и от селата Дибич, Ивански, Вълнари и Салманово.

В категория фолклорно-етнографски жанр /празник или обичай/ ще се състезават шест състава. В категория български народни танци ще се включат 16 танцови състава. От тази година в конкурсната програма е включена и нова категория – за фолклорно пеене, в която ще участват 13 изпълнители.

В категория за изобразително-приложно изкуство малчуганите могат да участват с детски рисунки, пана, кукерски маски, кукли в български носии, глинени съдове, изработени от децата с помощта на родителите. Изпратените до момента експонати са подредени в изложба във фоайето на ДГ „Слънце“, корпус 2. Отличените творби ще бъдат показани на сцената на Младежкия дом по време на конкурса.

Представянето на малките участници ще се оценява от професионално жури.
В четирите категории на конкурса ще бъдат отличени трите най-добре представили се формации и индивидуални изпълнители. Ще има и награда на публиката – за най-оригинална хореография.

Тазгодишното издание на конкурса е част от програмата със събития на Община Шумен, с която се отбелязват 130 години от началото на предучилищното образование в града, уточниха от пресцентъра на кметството.

ШУМ.БГ