Разследването на пожара в парижката катедрала "Нотр дам" започна официално, след като френските власти съобщиха, че пожарът е напълно загасен, предаде в. "Гардиън".

По-рано френският президент Еманюел Макрон предупреди, че огънят вероятно ще гори с дни. Избухналият вчера пожар срути кулата стрела и две трети от покрива на храма, който е един от символите на Париж. Пострадалите вече са трима - освен един пожарникар, за когото бе съобщено вчера, сред тях са и двама полицаи, но нараняванията им са леки.

Предстои среща на експерти и архитекти, които трябва да преценят дали сградата, чиято основна структура не бе унищожена при пожара, е достатъчно стабилна (представители на правителството по-рано предупредиха, че може и да не е).

Тогава ще може разследващите да започна работа на терен, за да разберат причините за пожара. Засега прокуратурата разследва "неволно унищожаване чрез огън". Очаква се да бъдат разпитани хора, участващи в реновацията. Вчера се появи неофициална информация, че е възможно пожарът да е свързан именно с тези дейности.

Стойността на щетите предстои да се оцени, както и да се направи списък на унищожените реликви и творби. Повреди е нанесъл не само огънят (при температури над 800 градуса), а и водата, изливана от пожарникарите, както и на част от известните цветни витражи.

След съобщението, че пожарът е напълно загасен, екипът на Макрон обяви, че той временно спира кампанията си за изборите за европарламента заради пожара.

Дневник