Да четем и говорим за Конституцията е важно. Още по-важно е да го направим в днешния ден, когато преди 140 години България, току-що получила свободата си, приема основния си законов документ и с това поставя основите на държавността. Това е Книга на книгите. Във вашите библиотеки тя трябва да стои най-отгоре, защото Конституцията дава права и свободи на своите граждани, равни права, които ни позволяват да се уважаваме и да живеем заедно.

С тези думи общественият посредник на Шумен Иван Капралов обясни пред ученици защо е важно да запомним датата 16 април, на която преди 140 години България приема своята първа Конституция. Това  Иван Капралов направи по време на открит урок „Час по конституция“, проведен в Шуменския окръжен съд. Зала 9 на Съдебната палата бе препълнена от възпитаници на СУ “Йоан Екзарх Български“, ППМГ „Нанчо Попович“ и ПГ по икономика.

Учениците и техните преподаватели бяха посрещнати от председателя на Шуменския окръжен съд София Радославова. „Радваме се, че за поредна година сме заедно, за да отпразнуваме празника на българската Конституция. Тази година ШОС, заедно с омбудсмана на Шумен се включихме в една национална инициатива, организирана от Народното събрание на Република България, а именно да се проведе открит урок за Конституцията и се радваме, че днес сте наши гости“, каза в началото на срещата с учениците София Радославова. Тя поздрави и всички юристи, които днес имат професионален празник.

По време на открития урок омбудсманът на Шумен разказа част от историите, свързани с приемането на  Конституцията във Велико Търново през 1879 г. Представи и хората, приели най-важния за младата българска държава документ. Капралов припомни, че в Учредителното събрание са присъствали само образовани хора, които са отхвърлили предложеният им от Русия основен закон и са гласували Конституция, която гарантира свободата и правата на българските граждани. „Ние трябва да се гордеем с този факт. България става едва четвъртата държава в Европа, която дава право на гласуване на всички. Докато в Швейцария например жените получават право да изразят своя вот едва през 80-те години на миналия век“, посочи още Иван Капралов.

От своя страна учениците посочиха, че и в днешното Народно събрание депутатите трябва да са образовани. Иван Капралов ги посъветва, че могат да отворят такъв дебат, но ако се стигне до промяна в Конституцията, то тя трябва да се прави внимателно. „България от 1879 г. насам е приемала четири пъти нови Конституции, което е доста динамичен процес. През 1991 г., когато се приемаше последния ни Основен закон не бе наложен образователния ценз за депутатите и народен представител може да стане всеки, който е навършил 21 г. независимо от образованието си“, допълни Иван Капралов.

„Това е Книга, която трябва да уважаваме. В последните години някои казват, че нещата не вървят и за това е виновна Конституцията и искат да я изгорят. Може да имат право, може и вие да мислите така. Но преди да решите да изгорите Конституцията първо я прочетете“. С този съвет Иван Капралов сложи финал на открития урок. 

След него София Радославова и Иван Капралов раздадоха на всички ученици Конституцията и им пожелаха да я уважават и спазват.

ШУМ.БГ