Специализираната прокуратура повдигна и предяви обвинение на кмета на община Септември Марин Рачев за умишлена безстопанственост за 7 деяния, от които общината е ощетена с 226 528.24 лв.

Обвинението е заради изпълнението на договор от 2017 г. по обществена поръчка за ремонт на пътна и улична мрежа. Той е сключен между общината като възложител и "Консорциум
ремонти и възстановяване-Септември" ДЗЗД като изпълнител. Събраните доказателства сочат, че Рачев е извършил плащания по договора, без строително-монтажните дейности да са били изпълнени от строителя, при това на многократно завишени цени.

Материалите по този казус са били отделени от наказателното производство срещу Марин Рачев, което заради огромния си обем е разделено, съобщиха от държавното обвинение. 

За длъжностно престъпление по същото производство е обвинен и зам.-кметът на община "Септември" Явор Митев. Докато замествал кмета Рачев, той сключил анекс към същия договор за сумата от 1 000 000 лева. Според прокуратурата не е имало необходимост от изменение на сключения договор, но анексът бил сключен с цел да облагодетелства "Консорциум ремонти и възстановяване - Септември".

Митев е обвинен и за това, че през лятото на 2018 г. не е оказал съдействие на водещите разследването срещу обвиняемия Рачев.

Обвинения имат още двама души - Ангел Бончев, директор на Дирекция "Транспорт и околна среда" в общината и на Станой Милов - специалист "Инвеститорски контрол" в отдел "Строителство" при дирекция "Архитектура и териториално устройство" в общината.

Те са обвинени за документни престъпления - че съставили протоколи за извършени в пълен обем и подлежащи на заплащане строително-монтажни работи на обекти по договора, при положение, че тези работи били или частично изпълнени, или изцяло неизпълнени.

Рачев и Митев са с мерки за неотклонение "парична гаранция" в размер на по 10 000 лева, а на Бончев и Милов – по 5000 лева.

Кметът на Септември беше арестуван в началото на миналата година след сигнали за злоупотреби при обществени поръчки и беше обвинен в безстопанственост. Според прокуратурата Рачев на практика е сключвал договори със себе си, тъй като получилите обществените поръчки фирми се управляват от негови роднини, бивши съдружници или приятели. При обиска в дома му в нощно шкафче са открити и справки на Държавна агенция "Национална сигурност", свързани с купуване на гласове на местните избори през 2015 г. Обвинение има и негов подчинен.

Дневник