Сергей Станишев смята, че БСП има реален шанс да победи ГЕРБ, но този шанс не трябва да се възприема като даденост и неизбежност. В ГЕРБ има умора, постоянно правят гафове, хората са гневни, но ГЕРБ имат една достатъчно сериозна база и твърд електорат, а БСП има системен проблем на европейски избори - нашите избиратели системно не излизат на евроизбори, допълни Станишев.

Партията ми си причини ненужни напрежения, те можеха да бъдат спестени с приблизително същия вариант на листата, каза още той по време на пресконференция на български членове от Групата на прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент.

Той предупреди за опасност цялата кампания да е изпълнена със скандали и взаимни обвинения, да няма никаква дискусия как да се увеличат доходите, как да се намалят неравенствата. Ако това се случи, има риск от всеобщо отвращение и ниска избирателна активност, допълни Станишев.

За листата

На въпрос за листата на БСП за евроизборите той коментира, че националният съвет на партията чува гласа на партията, на номинациите, осъществявани близо месец и половина. Националният съвет доказа, че БСП е най-демократичната партия в България, заяви Станишев, като попита "за ГЕРБ някой може ли да си представи, че Бойко Борисов ще предложи листа и ръководството няма да я приеме". По думите му това е отминала страница и сега амбицията е за победа на тези избори. Процесът на номинациии и финализриране на листата е трябвало да бъде приключен по-рано, каза още президентът на Партията на европейските социалисти..

За пакета "Мобилност" той определи като проблем именно, че той е пакет. В него има много силна социална страна и за всеки социалист е трудно да възрази, ние сме "за" българските шофьори да получават по-добро заплащане отколкото сега, то да е осигурено, да имат нормални условия на почивка и други неща, но проблемът е че зад щита на социалните права се прокарват неща директно лобистки, които разрушават общия пазар и отсичат българския бизнес от достъп до пазара, от възможност да се конкурира. Нищо социално няма във връщането на камиона, това е брутален протекционизъм, допълни Станишев, според когото дискусията трябва да се проведе след евроизборите, и да има законодателство, но то да бъде балансирано.

За силен еврокомисар

Станишев призова България да се бори срещу Европа на скоростите, което според него е най-голямата заплаха пред нея.

Той отбеляза, че най-голямата амбиция на социалистите ще е социалният стълб да стане план за действие на ЕС, Европа наистина да стане социална, това да възстанови доверието в европейските институции. Европа днес е Европа на неравенствата и това не може да се приема, допълни Станишев.

Евродепутатът настоя още България да започне диалог за бъдещия български еврокомисар и ресора, за който ще се бори. В средата на мандата получихме ресор, който не е толкова авторитетен, смята Станишев. Според него трябва да се постигне консенсус за силен ресор, например бюджет, регионална политика и този разговор не може да се отлага до последния момент.

Край на голямата коалиция

Георги Пирински, който също участва в дискусията, отбеляза, че основният проблем пред Европа са задълбочаващите се икономически, социални и териториални неравенства, ще продължи ли сегашното фаворизиране на единния пазар, на създаването на капиталов пазар, на банков съюз и други, които са необходими, но не водят до необходимото сближаване.

В средата на мандата беше заявен край на голямата коалиция, на сговарянето между двете големи формации (Европейска народна партия и социалисти и демократи) за ротация на ръководни постове, за съгласуване на компромисни позиции, които в много голяма степен подчиняваха социалните аспекти на икономическите, коментира Пирински. Той говори и за опитите на групата на социалистите и демократите да предлага на европейската левица, на Зелените в Европарламента и на онези от либералите, които са готови, едно доста широко взаимодействие в полза на друга политика в следващия Европейски парламент.

Дневник