Белгиецът Виктор Кампенертс постави световен рекорд в едночасовата езда в колоезденето. Състезателят на "Лото Судал" записа 55.089 километра на колодрума в Агуаскалиентес, Мексико. Капмепенертс подобри досегашното върхово постижение от 54.526 км, записано от Брадли Уигинс през 2015 г.

Кампенертс, който е на 27 години, е двукратен европейски шампион в индивидуалното бягане по часовник от последните две първенства. Той е и шампион на страната си в дисциплината от 2016 и 2018 г.

Белгиецът започна много бързо опита си за рекорд, след което имаше лек спад в темпото му след 15-ата минута. При преполовяването на времето Кампенертс вече записа 27.75 км, с което се движеше по график да подобри рекорда на Уигинс.

 "Горд съм с това постижение, защото се трудих много в последните месеци. Беше трудно, но след първите 30 минути не спрях да съм оптимист, което е много важно в такива случаи. Да победиш толкова силен рекорд е нещо невероятно", каза Кампенертс.

Рекордът на Уигинс се оказа непосилен за последните 10 колоездачи, които опитаха да го подобрят. Кампенертс избра колодрума в Агуаскалиентес, който е считан за най-бързия в света, намирайки се на 1800 метра надморска височина. Разреденият кислород обаче изисква специална адаптация от колоездачите.

За да се подготви максимално добре Кампенертс е спал в специална палатка в последните месеци, която симулира надморска височина от 3000 метра.

Правилата в едночасовата езда бяха променени през 2014 г. и дисциплината започна да се радва на много голям интерес. От тогава 18 колоездачи се включиха в състезанието. Международният колоездачен съюз (UCI) промени правилата и позволи използването на велосипеди за преследване, които са с подобрена аеродинамика.

Първият рекорд при новото засичане беше на Йенс Фойт през септември 2014 г. (51.110 км). Само месец и половина по-късно австриецът Матиас Брендъл постави 51.852 км.

След това още трима подобриха постижението. През 2015 г. настоящият световен шампион в часовника Роън Денис записа 52.491 км, а няколко месеца по-късно Алекс Даусет го подобри – 52.937 км, преди Брадли Уигинс да запише световният рекорд 54.526.

Дневник