Четирикратният европейски шампион "Аякс" продължава да мечтае за нов триумф в Шампионската лига, след като отстрани втори фаворит в турнира. Холандският отбор, който детронира "Реал" (Мадрид) в предходния кръг, изхвърли "Ювентус" в четвъртфиналите след велика победа над "бианконерите" в Торино с 2:1.

"Аякс" обърна италианския шампион, подобно и на срещата с "Реал". След равенството 1:1 в Амстердам, като гости холандците доказаха, че са много опасни.

Това е първа загуба за "Ювентус" от холандски съперник като домакин в Шампионската лига. Дотук тимът имаше едва три поражения на новия си стадион в Торино от 2011 г. Насам в Европа. 

За "Аякс" участието на полуфинал е първо от 1997 г. насам.


За "Ювентус" 23-годишното чакане за трета европейска титла продължава. Дори и след покупката на Кристиано Роналдо, "бианконерите" не успяват в задачата си. Именно португалецът откри резултата в 28-ата минута. С попадения на Дони ван де Бек и Матайс де Лихт обаче холандците обърнаха.

Двубоят беше повторение на срещите между "Аякс" и "Ювентус" от 1995-96 и 1996-97. В първия случай "Ювентус" победи холандците във финалния мач в Шампионската лига и ги свали от европейския връх. Година по-късно двата тима се изправиха в полуфиналите, когато "бианконерите" спечелиха с общ резултат 6:2.

Точно 22 години по-късно обаче "Аякс" си отмъсти.
В 28-ата минута "бианконерите" увенчаха активната си игра с гол, дело на Роналдо. Португалецът засече центриране от корнер на Миралем Пянич, след като беше оставен непокрит. Леонардо Бонучи изблъска един бранител на "Аякс", като блокира и движението на капитана Матайс Де Лихт, който се грижеше персоналдо за Роналдо.


Португалецът скочи високо и прати топката неспасяемо в мрежата на Андре Онана.

За Роналдо това беше 126-и гол в Шампионската лига и общо 65-и във фазата на директните елиминации.

Гостите от "Аякс" имаха претенции за фаул на Бонучи и това принуди рефера Клеман Тюрпен да прегледа повторение. Все пак французинът реши, че няма нищо нередно и зачете попадението.

Отговорът на холандците не закъсня и само шест минути по-късно те успяха да се върнат в срещата. Точен за "Аякс" беше Дони ван де Бек, който вкара след подаване на Хаким Зиех. Десният бранител на "Ювентус" Матиа Де Шилио закъсня да се изтегли и така попадението беше зачетено.

До края на първата част преобладаваше битката, като други интересни моменти нямаше.

След почивката Пауло Дибала беше заменен и на терена излезе младият Мойзе Кен. "Ювентус" задържаше топката продължително, но "Аякс" показа, че е много опасен на контраатака. В 53-ата минута гостите можеха да стигнат до втори гол, но Войчех Шчезни се отчете с невероятно спасяване срещу Зиех с една ръка.

Домакините не си взеха поука, като действията в защитата на "Ювентус" изглеждаха като панически. Само добрите изяви на Шчезни, както и пропуските на холандците, оставяха някакви шансове на "бианконерите".

В крайна сметка в 67-ата минута "Аякс" вкара втори гол, който сломи домакините. Ласе Шоне центрира от корнер, а капитанът Де Лихт се извиси над Ругани и Алекс Сандро, за да засече топката - 1:2.


Всичко за "Ювентус" в преден план се свеждаше до Роналдо, но португалецът нямаше и късмет. Няколко негови удара минаха над вратата, веднъж и Онана се намеси решително.

Вместо това "Аякс" буквално пропусна да разгроми домакините. Холандците пропиляха невероятно много шансове, а накрая и гол на Зиех беше отменен заради засада.

В полуфиналите "Аякс" ще има английски съперник, след като очаква "Манчестър сити" или "Тотнъм". След първата среща "шпорите" имат предимство заради победата си с 1:0.

Дневник