"Барселона" взе втора победа над "Манчестър юнайтед" и се класира безпроблемно за полуфиналите в Шампионската лига след успех с 3:0. Каталунците прекършиха мечтите на "червените дяволи" с безмилостни действия в атака само седмица, след като спечелиха и в Англия с 1:0.

Лионел Меси се разписа два пъти още преди почивката, за да подсигури класирането на тима си напред. След почивката точен беше Филипе Коутиньо.

Класирането на полуфинал е първо за "Барселона" от 2015 г. насам. В последните три сезона каталунците отпадаха на четвъртфинал, а при последното си участие сред четирите най-добри вдигнаха и трофея, когато победиха "Ювентус". 

В полуфиналите каталунците ще чакат победителя от двойката "Ливърпул" и "Порто", като след първата среща мърсисайдци имат аванс от 2:0.


"Барселона" удължи серията си без загуба на "Камп ноу" на 31 срещи. За последно съставът отстъпи на свой терен на 1 май 2013 г. В последните 16 срещи във всички турнири "Барселона" не е губил като домакин. Тимът спази и тенденцията да е много резултатен у дома, вкарвайки средно по три попадения.

"Юнайтед" не успя да поднесе втора голяма изненада, след като в предишния кръг навакса пасив срещу ПСЖ и спечели в Париж, за да стигне до фазата на осемте най-добри. При завръщането на "Камп ноу" на Оле Гунар Солскяр 20 години след победния му гол в Шампионската лига, този път норвежецът не успя да вдъхнови тима си.

Изненадващо началото на мача беше за гостите, които подходиха много агресивно и със самочувствие. Футболистите на Оле Гунар Солскяр пресираха каталунците още пред наказателното им поле.

Още в 33-ата секунди "червените дяволи" можеха да открият. Маркъс Рашфорд се озова непокрит пред наказателното поле на "Барселона", влезе в него и шутира, но ударът му срещна напречната греда.

Добрите действия на гостите продължиха и те поставиха под напрежение домакините. "Барселона" прие играта в своята половина и няколко пъти се стигаше до нервни моменти в наказателното поле на Тер Стеген. Веднъж германският вратар се намеси при удар на Рашфорд.

В 11-ата минута съдията Феликс Брих видя дузпа за "Барселона" след контакт между Фред и Иван Ракитич в наказателното поле. Все пак германецът прегледа системата за видеоповторения и промени решението си.

В крайна сметка това не се отрази на домакините и в 16-ата минута те успяха да открият резултата. Меси открадна топката от Ашли Йънг, който подходи лежерно и не тръгна към нея. Аржентинецът финтира един бранител на англичаните и с плътен удар в далечния ъгъл на Де Хеа не остави никакви шансове на вратаря - 1:0.

Меси прекъсна и серия от 2015 г. без голове в четвъртфинал в Шампионската лига.

Само четири минути след първото си попадение звездата на "Барселона" се разписа още веднъж. Този път той напредна през центъра и стреля с десния си крак от границата на наказателното поле. Изстрелът му беше слаб, но топката мина под плонжа на Де Хеа и влетя в мрежата за втори път.

Аржентинецът вече има 25 гола в 32 мача срещу английски съперници в Шампионската лига.

До края на първата заст надмощието на "Барселона" се запази, като "Юнайтед" така и не успя да отговори. Домакините имаха по-опасните положения и като по чудо не стигнаха до трети гол. В заключителните минути пробив на Меси и отлична комбинация с Алба изведе на добра позиция Жорди Алба. Ударът на защитника обаче срещна главата на Де Хеа на голлинията и не влезе.

Малко преди това пропуск направи и Иван Ракитич.

След 15-минутната пауза "Юнайтед" не промени нищо в поведението си. Вместо това госитте можеха да получат още един гол. При удар на Меси Ашли Йънг реагира и успя да избие топката.

Натискът на каталунците продължи, като само последното подаване не се получаваше за играчите на Ернесто Валверде.

Час след началото на мача "Барселона" вкара за трети път в мрежата на Де Хеа след красив удар на Коутиньо. Бразилецът не остави никакъв шанс на стража на "Юнайтед" от около 22 метра. Меси отново беше оставен свободен да задържи топката и намери Алба отляво. Той веднага върна към Коутиньо и последва ударът.

До края на срещата "Барселона" можеше да направи успеха си по-убедителен, но Де Хеа спаси удар на Меси. "Юнайтед" пък се размина с почетно попадение, след като Марк-Андре тер Стеген направи ефектно спасяване.

Дневник