Манчестър сити" навлиза в най-важната седмица за развитието на сезона си, като серията от ключови мачове започва с домакинство на "Тотнъм" в Шампионската лига. В първия четвъртфинал между двата тима "шпорите" надвиха английския шампион с 1:0 след късно попадение на Хьон Мин Сон.

Сега на своя "Етихад" "гражданите" ще се опитат да обърнат резултата и да стигнат до втори полуфинал в последните четири години.

Седмицата е много важна за "гражданите", които в събота отново се изправят срещу "Тотнъм", този път в ключов двубой във Висшата лига. Следе 7 дни (24 април) "Сити" гостува на градския си съперник "Юнайтед" в друг шампионатен сблъсък.

 През миналия сезон "Сити" отпадна именно на тази фаза след две загуби от "Ливърпул" (0:3 и 1:2). "Гражданите" ще играят и срещу историята, след като едва два пъти от седем опита успяват да отстранят съперника си след загуба като гост в първата среща.

Поражението преди седмица на "Тотнъм стейдиъм" беше единственото от 16 двубоя за тима на Пеп Гуардиола.

"Изобщо не мисля за крайната цел и евентуално с кой можем да играем на финал, още по-малко за "Барселона". Важното за мен е да играем добър футбол в следващия мач и да стигнем до полуфинал. Няма да правим трагедии, каквото и да се случи. Шампионска лига ще има и догодина, защото математически сме се класирали", каза Гуардиола.

Според мениджъра на "гражданите" те се изправят срещу "великолепен отбор, дори и без Хари Кейн". "Хората казват, че съм дошъл в "Сити", за да спечеля Шампионската лига, но това не е така. Дойдох тук, за да играя футболът, който показваме в последните 20 месеца и естествено да печеля, но не това е първата ми цел", каза мениджърът.

"Мачът е много по-различен от този в Лондон. Сега ние трябва да вкарваме голове, ще се нуждаем от повече контрол", завърши Гуардиола.

Съперникът "Тотнъм" ще бъде без голямата си звезда Хари Кейн, който получи контузия в първия мач. В негово отсъствие надеждите на "шпорите" са свързани с героя от първата среща Сон, Деле Али, както и Лукас Моура, който вкара хеттрик през уикенда.

Въпреки това мениджърът Маурисио Почетино изрази надежда, че "Тотнъм" може да преодолее "гражданите". "Чака ни още по-тежък мач, защото сме на терена на един от най-силните отбори в света. Хари ще ни липсва, но всички са готови да играят още по-мотивирано и да го заместят".

Който от двата тима продължи напред ще срещне сензацията "Аякс". Холандците отстраниха втори голям фаворит в турнира и след като детронираха "Реал" (Мадрид), изхвърлиха от надпреварата и "Ювентус" с обрат в Торино.

"Ливърпул" ще довършва започнатото срещу "Порто"

Далеч по-лесна е задачата на "Ливърпул", който гостува на "Порто" след аванс от 2:0 след първата среща. Червените постигнаха чиста победа на "Анфийлд", но имаха късмет да не допуснат гол през второто полувреме, който да даде шанс на "драконите".

Двата тима вече знаят съперника си за полуфинала, след като "Барселона" отстрани "Манчестър юнайтед" и чака победителят от двойката.

Историята е на страната на английския тим, който е продължавал напред 31 пъти от общо 36 случая, в които печели първата среща. Съставът на Юрген Клоп е в серия от 16 двубоя без загуба и седем поредни победи.

За сметка на това "Порто" има пет поредни загуби от английски отбори, като никога досега не е побеждавал "Ливърпул". Преди двубоя Клоп обяви, че "Ливърпул" не е сигурен участник на полуфиналите и напомни изненадите дотук в турнира. Германецът избяга и от похвалите, че мърсисайдци са най-добрият отбор в света в момента. Подобно нещо каза треньорът на "Порто" Серджо Консейсао.

"За да си най-добър трябва да печелиш трофеи, това е разликата. Ние не сме спечелили нищо, но благодаря на всички, които го казват", обясни мениджърът на "Ливърпул".

"Чака ни много тежък мач, защото "Порто" игра отлично на наш терен. Те видяха, че нямат какво да губят и през втората част бяха много опасни".

Дневник