Фирмите в Шуменско изпитват недостиг на всякакви работници, но все повече се търсят служители с квалификация. Това показва  анкетно проучване на Агенцията по заетостта, проведено сред 71 фирми от областта, 2 от които с над 250 души персонал.

Това стана ясно днес на заседание на Постоянната комисия по заетостта към Областния съвет за развитие.

84,7% от фирмите заявяват, че през следващите 6 месеца смятат да търсят нов персонал. При предишната анкета м.г. на същия въпрос положително отговориха 73% от запитаните.

Сред търсените професии са озеленител, машинен оператор, лаборант, медицинска сестра, геодезист, шофьор, еколог, строителен инженер, специалист по проекти. През следващите 12 години анкетираните 71 фирми смятат да наемат над 3 000 квалифицирани служители, както и около 1600 неквалифицирани /предимно общи работници/.

"В момента фирмите предпочитат да наемат квалифицирани работници и то в сериозни количества. Това е нещо, на което ние не можем да задоволим интереса. От една страна поради факта, че безработицата всеки месец намалява, от друга страна в бюрата по труда остават хора с нетърсени професии или неквалифицирани, с ниско образование. На тях ще трябва да обърнем внимание", заяви директорът на Регионалната служба по заетостта във Варна Божидар Михайлов.

Той подчерта, че резултатите от анкетата ще отидат за информация в Министерството на образованието, но реално няма механизми за влияние върху директорите и на регионалните просветни инспекторати какъв план прием да реализират в училищата, за да се отговори на очакванията на бизнеса.

На заседанието бяха съобщени последните данни за безработицата в областта. Към края на март тя пада до 9,7%, срещу 10,2% през февруари. В град Шумен безработицата през март пък е 3,4%.

ШУМ.БГ