Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българска стопанска камара (БСК) и Българска търговско-промишлена палата (БТПП) написаха писмо до вицепремиера Томислав Дончев, министъра на транспорта Петя Аврамова и председателя на управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" Георги Терзийски, в което настояват за детайлно обсъждане с всички заинтересовани страни на размера на тол-таксите за превозните средства с тегло над 3.5 тона. В него се казва, че организациите подкрепят въвеждането на тол-системата и дори смятат, че това става факт твърде късно.

С писмото се иска също национално представителните работодателски организации и съответните браншови организации на превозвачите да бъдат включени в общественото обсъждане на проекта и определянето на размерите и обхвата на тол-таксите. Настоява се също за задълбочено проучване с извършване на оценка на въздействието, която да обхване всички основни фактори, отчитащи бъдещото развитие на републиканската пътна мрежа, равнището на таксите в държавите от основните маршрути и дестинации на международния автомобилен трафик, преминаващ през нашата страна.

Посочва се, че направените предварителни разчети очертават значително повишаване на тежестта за българските превозвачи и оттам – скокообразно нарастване на цената на товарните превози. В тази връзка работодателските организации предлагат определянето на по-ниски първоначални такси и тяхното постепенно увеличение. Казва се също, че една година след въвеждане на тол-таксите следва да бъде направена оценка на въздействието от тази мярка и да се предприемат коригиращи действия при необходимост.

По-рано през седмицата Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) поиска въвеждането на тол-системата, която предвижда товарни автомобили и автобуси да заплащат за ползване на пътищата на база изминатото разстояние, да се отложи до началото на следващата година. Плановете на управляващите са тя да заработи на 16 август.

Становищата на работодателските организации идват, след като всички засегнати се обявиха против обявените тарифи.

Дневник