Сърбия е започнала работа по строителството на сръбския участък на газопровода "Турски поток", без да чака завършването на работата по българския участък. Това заяви днес сръбският вицепремиер и министър на външните работи Ивица Дачич на съвместна пресконференция с руския външен министър Сергей Лавров в Москва, съобщиха в. "Блиц" и агенция ТАСС, цитирана от БТА.

"Ние няма да чакаме, докато бъде завършен българският участък. Вече сме започнали работа по строителството на сръбския участък на "Турски поток", каза Дачич.

По-рано министър-председателят на Сърбия Ана Бърнабич заяви, че разрешение за начало на строителството на сръбския участък ще бъде издадено до края на април и работата скоро ще започне официално. Сръбската енергийна агенция одобри на 5 март строителството на сръбския участък и началото на работата беше планирано за април. Изграждането на газопровода на сръбска територия от българската до унгарската граница е възложено на "Газтранс" - съвместна компания на "Газпром" и "Сърбиягаз".

В по-ранни свои изказвания директорът на "Сърбиягаз" Душан Баятович заяви, че сръбската страна е готова да започне изграждането на своя участък от газопровода в края на март - началото на април. Строителството трябва да бъде завършено до 15 декември. Сръбският участък на "Турски поток" трябва да започне да доставя природен газ до края на април 2020 г.

Според "Блиц" също така се очаква президентите на Сърбия и Русия Александър Вучич и Владимир Путин да се срещнат в Пекин на 26 април.

Дневник