ГЕРБ и "Обединените патриоти" подкрепят предложението на правосъдния министър Данаил Кирилов за разследване и предсрочно прекратяване на пълномощията на главния прокурор и председателите на Върховния касационен съд (ВКС) и Върховният административен съд (ВАС). Мотивът - идеите били част от препоръките на Европейската комисия.

"Парламентарната група на ГЕРБ принципно подкрепя предложенията на правосъдния министър Данаил Кирилов. Доколкото сме запознати, ще бъде свикан Съвет на съдебната реформа, на който ще бъдат обсъдени и чути всички гледни точки. За нас е изключително важно да има публично обсъждане и голяма дебат по тази тема, да се чуе мнението на хората от съдебната власт, от неправителствените организации, както и на колегите от парламента", коментира депутатът от ГЕРБ Анна Александрова.

Колегата й от "Обединени патриоти" Христиан Митев (НФСБ) обяви, че по принцип подкрепя идеята, тъй като тя е част от препоръките на Брюксел, а управляващите се стремят мониторингът над страната ни да отпадне.

Дневник