Литературната класика на Виктор Юго от XIX век. "Парижката Света Богородица" превзе топ местата в класацията за бестселъри във Франция след разразилия се в понеделник пожар в 850-годишната парижка катедрала "Нотр Дам", където се развива голяма част от неговото действие.

В сряда сутрин различни издания на романа от 1831 г. заемаха първо, трето, пето, седмо и осмо място в списъка на "Амазон" за най-продаваните книги във Франция. Печатно издание, разказваща историята на готическия архитектурен шедьовър, пък се нареди на шесто място.

Това раздвижване в продажбите потвърди френската тенденция литературата да се превръща в утеха, когато скръбта е на национално ниво. По същия начин книгата "Подвижен празник" на Ърнест Хемингуей, разказваща спомените на писателя за баровете и кафенетата в Париж през 20-те години на миналия век, стана най-бързо продаваната книга във Франция след терористичните атаки от ноември 2015 г..

Действието в епичния роман на Юго се развива през 1482 г. и разказва за красивата циганка Есмералда, която завладява сърцата на много хора, но най-вече на Квазимодо - полуслепия и глух гърбушко, който бие камбаните на "Нотр Дам".

Според множество критици всъщност главен герой в романа е самата катедрала. Юго започва да пише книгата през 1829 г., за да привлече вниманието към важността на готическата архитектура във френската столица, която по това време е пренебрегвана, престроявана или заличавана, за да направи място за нови постройки.

Дневник