Отбелязването на 120-та годишнина от рождението на Панчо Владигеров е повод публиката да се запознае и с по-малко и по-рядко изпълнявани творби на композитора. В програмата на концерта, който ще се състои на 19 април, от 18 часа, в концертната зала на Народно читалище „Добри Войников-1856“ са включени произведения, които самият композитор за първи път е изпълнявал в Шумен през 30-те години на миналия век, на сцената на читалище „Архангел Михаил“ /днес – НЧ „Добри Войников“/.

„Седем симфонични български танца“ оп. 23, „Класично и романтично“ оп. 24 и „Бурлеска“ оп.14 ще прозвучат в изпълнение на Милена Вълева - цигулка и Александър Колев – пиано. По време на концертната вечер ще бъдат разказани исторически факти, свързани с изпълняваните произведения и с темата „Панчо Владигеров – Шумен“.

Концертът е включен в програмата на Община Шумен за отбелязване на годишнината на композитора и се провежда по идея на Фондация „Панчо Владигеров“.

Милена Вълева завършва Националното музикално училище „ Проф. Панчо Владигеров” в Бургас, в класа на известната цигулкова педагожка Людмила Иванова. Дипломира се в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” – София при проф. Дора Иванова и специализира камерна музика при проф. Венцеслав Николов. Посещавала е майсторските класове на: Ифра Нийман, Минчо Минчев, Сашко Гаврилов, Михаел Фришеншлагер. Лауреат е на националните конкурси „Светослав Обретенов” - Провадия, „Панчо Владигеров” - Шумен, „Недялка Симеонова” - Хасково и на международните „Музиката и земята” - София и „Клостер Шьонтал”, Германия.

Цигуларката концертира активно като камерен изпълнител и като солист  на симфонични оркестри в страната и чужбина: Германия, Австрия, Чехия, Испания, Франция и Канада. Има участия във фестивалите „ Софийски музикални седмици „ , „Мартенски музикални дни” , „Емил Чакъров” ,  „ Нова българска музика” , „ Скандинавска музика”, „АмБъл” – фестивал за американска и българска музика, “Unhorte music”- Berlin

Милена Вълева  е инициатор за създаването на клавирния квартет „Camerata Pontica”.

Богатият репертоар на цигуларката включва автори от епохата на  Барока до съвременността. Осъществява записи в БНР и има издаден компактдиск с произведения на Панчо Владигеров

Милена Вълева е старши преподавател по цигулка в Националното музикално училище „Любомир Пипков” – София. Нейни ученици са носители на награди от многобройни конкурси. Има три успешни проекта за камерни музикални програми към Община Бургас, Национален фонд „Култура“ и Австрийското посолство в София. В момента е докторант в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров”.

Творческият път на Александър Колев преминава през дълго и солидно професионално обучение и упорито oтстояване на високите критерии в най-добрите традиции на класическото музикално наследство. Той е роден през 1962 в Бургас и учи пиано от 6-годишна възраст. Завършва музикалното училище в родния си град, в класа на известната клавирна педагожка Марияна Канева. През 1983 година продължава образованието си  в АМТИИ - Пловдив, в класа на проф. Снежана Симеонова.

От 1986 година започва работа му като акомпанятор в Бургас и Пловдив. Важна роля за изграждането и  усъвършенстването на специфичния професионален опит имат контактите му с изявени ученици и преподаватели. Ярките инструментални и художествени качества са основата, на която натрупва огромен репертоар: от старинната музика и барока, класиката и романтиката, до съвременността, джаза, филмова и жанрова музика.

С голям успех пианистът участва в престижни музикални форуми: фестивали, чествания,  рецитали и др. Носител е  на награди от конкурси, а учениците му са отличени с многобройни призови места. Александър Колев концертира активно като камерен изпълнител, поддържайки богат и разнообразен репертоар и е осъществил първи изпълнения на барокови и съвременни произведения. Участва в създаването на клавирно трио и клавирен квартет. Партнира на известни изпълнители: Веселин Парашкевов, Антон Никулеску, Донк Сук Канг, Шандор Яворкай, Марио Хосен. Аранжира и транскрибира композиции за различни инструменти и състави. Проявява интерес към клавесина и музиката на барока.
През 2013 замисля и осъществява концертен цикъл “Седмица на Барока в Радио Пловдив”. Александър Колев има реализирани записи за БНР, за CD, филм за БНТ.

ШУМ.БГ