Френският премиер Едуар Филип обяви, че Франция организира международен конкурс по архитектура за възстановяването на кулата стрела на парижката катедрала "Нотр Дам", която бе унищожена в пожара понеделник вечерта, предадоха "Франс прес" и "Асошиейтед прес", цитирани от БТА.

Целта е църквата "да се сдобие с нова кула стрела, която е пригодена към техниките и предизвикателствата на нашето време", заяви Филип след извънредно правителствено заседание, посветено на възстановяването на "Нотр Дам".

В новия си вид обаче кулата стрела може и да не изглежда по този начин. "Международното състезание ще ни позволи да зададем и въпроса дали трябва да пресъздаваме кулата такава, каквато я създава Виоле-льо-Дюк," обясни той, цитиран от "Ройтерс", имайки предвид дизайна на архитекта Южен-Еманюел Виоле-льо-Дюк от 19 в. "Или както често се случва с културното наследство, трябва да украсим "Нотр Дам" с нова кула."

Френският премиер каза, че властите още не разполагат с оценка колко ще струват възстановителните дейности.

Вчера президентът Еманюел Макрон заяви, че иска катедралата да бъде възстановена до пет години. "Това очевидно е огромно предизвикателство, историческа отговорност", заяви премиерът Едуар Филип.

Парижката прокуратура съобщи, че разследващите причините за пожара още не могат да влязат в катедралата от съображения за сигурност. Днес разследването ще продължи с разпити и ще трае докато не се разкрие истината и не се установи причината за пожара. Вчера са били разпитани около 30 свидетели, включително охранители и работници на фирми, които участват в обновяването на катедралата.

Дневник