В събота Садаф Хадем влезе в историята като първата жена от Иран, участвала в официален боксов мач. Срещата се проведе във Франция, а нейна съперничка беше местната състезателка Ан Шовен.

Двубоят беше по правилата на аматьорския бокс с три рунда по две минути и завърши с успех на 24-годишната състезателка. Скоро след това обаче тя е била застигната от лоши новини.

Хадем е планирала да отпътува обратно за родината си в понеделник. Боксьорката обаче е отменила завръщането си в Техеран, след като иранските власти са издали заповед за ареста й.

Заповед за арест е издадена и на бившия професионален боксьор Махир Моншипур, който е организирал двубоя. Роденият в Иран, но притежаващ френски паспорт Моншипур беше световен шампион в категория до 55 кг от 2003 до 2006 г.

Моншипур също e трябвало да пътува с Хадем за Техеран. След като са били информирани за издадените заповеди за арест, двамата са се насочили към Поатие, където живее бившият световен шампион.

От външното министерство на Франция все още не са коментирали случая, съобщи "Ройтерс".

Преди две години Моншипур организира импровизирана нелегална боксова тренировка по хълмовете на Техеран. В нея се включват 35 души, шест от които жени. Сред тях е и Хадем, която впоследствие се свързва с живеещия във Франция Моншипур.

"Помоли ме да й организирам мач, но й казах, че е невъзможно. Преди два месеца обаче иранската боксова федерация отвори вратите за женски бокс и ние ги помолихме да организират събитие. Стана ясно обаче, че това няма как да се случи, защото искат жена треньор, жени съдии и т.н. Затова със спортното министерство уредихме да дойде във Франция", разказа Моншипур преди мача.

Хадем започва да се занимава с бокс преди четири години. Тя е била принудена да тренира в частни фитнес зали, тъй като в обществените боксови съоръжения се допускат единствено мъже.

На жените в Иран е забранено да посещават спортни събития, в които участват мъже. През октомври беше направено изключение и за пръв път от 1979 г. жени присъстваха на футболен мач. Това се случи по време на приятелската среща на националния отбор на Иран срещу Боливия.

Хадем се надяваше мачът й във Франция да даде тласък за развитието на иранския бокс. "Надявам се, че тази първа битка ще проправи пътя и че ще успея да стигна колкото се може по-далеч, за да оставя името си в историята на иранския бокс", каза тя в навечерието на двубоя.

Иранската федерация по бокс заяви в понеделник, че не организира срещи с участието на жени и не носи отговорност за отделни състезателки. "Иранските жени трябва да носят ислямския хиджаб, докато се състезават - както в страната, така и в чужбина", допълват от федерацията пред "Ройтерс".

Дневник