Понятия като националност и национализъм, фашизъм и болшевизъм, както и факти за Плана "Маршал", научиха днес ученици от 3 училища. Това стана по време на дискусия на тема „Европейската интеграция“  - третата от поредицата срещи с професор доктор Добромир Добрев, посветени на Обединена Европа.

Днес в дискусията участваха младшите посланици на Европейския парламент от СУ „Йоан Екзарх Български“ и техните съмишленици от Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия и ППМГ „Нанчо Попович“ – представители  на информационен център „Европа директно“.

На 3 април се навършиха 71 години от старта на програмата за предоставяне на икономическа помощ  на разрушена и гладна следвоенна Европа от страна на САЩ, известна като Плана "Маршал". Затова и основна част от дискусията бе посветена на него.

По време на срещата стана ясно, че неслучайно е наречен „американските корени на европейската интеграция“, тъй като той поставя изискването европейските държави да отворят границите си икономически като условие за преодоляване на кризата и постигане на просперитет. Планът не само помага на европейските държави бързо да се справят с глада, разрушенията и отчаянието, но и умиротворява Европа, сплотява европейците и им помага заедно да поемат по нов път – пътя на европейската интеграция.

ШУМ.БГ