Заместник-министърът на икономиката Александър Манолев подаде оставка. Тя вече е приета от премиера Бойко Борисов, съобщиха от пресцентъра на правителството.

Решението му да напусне поста дойде само няколко часа след като се разбра, че Върховната касационна прокуратура е започнала проверка на Манолев заради медийни сигнали за злоупотреби със средства на Европейския съюз.
Повод е съвместно разследване на сайтовете "Бивол" и "Благоевград нюз", според което зам.-министърът е собственик на парцел, върху който е построена "къща за гости", която се използва за частна вила. За имота са отпуснати 380 хил. лв. по европейски проект, финансиран от Програмата за развитие на селските райони, посочват двете издания. Плащането е одобрено от Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) през декември 2015 г., когато Манолев е назначен за зам.-министър на туризма. Имението е половин декар, но не е функционирало като семеен хотел за развитие на селски туризъм, сочи разследването.

Зам.-министърът и изразил желание разследването по никакъв начин да не засяга работата на правителството. Освен това той искал да е солидарен с колегите си, "които са спазили моралния стандарт в управлението и са напуснали постовете си само заради съмнения".

"Сигурен съм, че в документите няма нищо срещу мен, но не мога да подложа семейството си отново на това. Благодаря за доверието. Решението ми е лично", допълва още Александър Манолев.

Закъсняла оставка

По-късно той използва профила си във "Фейсбук", за да уточни, че това е "едно закъсняло действие, което трябваше да направя още преди година, когато името ми се забърка в измислени скандали, защото пречех на някой да заема поста министър на транспорта". Коментарът му е по повод случилото се през есента на миналата година. Тогава Манолев се отказа да замени подалия оставка Ивайло Московски след публикация на "Капитал", в която се казва, че в миналото си той има инциденти на пътя, граничещи с хулиганство, както и интересни съдружници от сенчестия бизнес.

"Преди няколко месеца ми казаха, че обикалят с папки за мен медии и ми готвят нова атака. Подминах го – след всичко, което се опитаха да причинят на семейството ми си мислех, че няма с какво да ме изненадат. Но отново надскочиха себе си. Ловът на вещици придоби плашещи размери. И вече не става дума за мен, а за семейството ми. В тази ситуация аз ще съм този, който ще направи крачка назад", пише Манолев.
В края на публикацията си той подчертава, че ще сезира съда, защото изнесените за него данни били "много зле скалъпени обвинения".

Дневник