„Ботев" (Пловдив) пропиля два гола аванс срещу ЦСКА, но стигна до драматична победа с 3:2 в първи двубой от полуфиналите за Купата на България. Двубоят се игра на стадиона в квартал "Коматево", като предложи атакуващ футбол, много обрати, доста голови ситуации и няколко спорни съдийски решения.

Въпреки че от началото на второто полувреме играха с човек повече, домакините допуснаха да се стигне до изравняване в 69-ата минута. Шест минути преди края на редовното време обаче влезлият като резерва Ферибори Доре донесе победата на "канарчетата".

В другия полуфинал "Локомотив" (Пловдив) на практика си гарантира участие в битката за трофея още след първата среща. Във вторник "железничарите" разбиха "Септември" с 4:0 и обезсмислиха реванша в София на 23 април.

Мачът в "Коматево" започна вихрено, като ЦСКА можеше да откри резултата само след 85 секунди. Груба грешка на Радослав Терзиев позволи на Али Соу да се озове очи в очи с Даниел Кайзер. Гамбийският нападател прехвърли вратаря, но топката премина покрай десния стълб.

Последваха по-добри минути за "Ботев". При една ситуация вратарят Витаутас Черниаускас се размина с топката след центриране от свободен удар на Тодор Неделев, но домакините не успяха да се възползват.

В 14-ата минута тимът на Николай Киров все пак поведе. Божидар Чорбаджийски замахна необмислено да изрита топката в наказателното поле. Лазар Марин се възползва от ситуацията и се просна на тревата, а главният съдия Николай Йорданов отсъди дузпа. В своя мач №200 за "Ботев" Неделев реализира по безапелационен начин и откри резултата.

В 26-ата минута "Ботев" увеличи аванса си след отлична контраатака. Джонатан Перайра отне топката от Жанио Бикел, след което Неделев напредна през центъра и изведе вдясно Антоно Вутов. Бившият играч на "Левски" финтира технично Чорбаджийски и спокойно прати топката покрай Черниаускас - 2:0.

Само пет минути по-късно ЦСКА се върна в мача. Енрике Рафаел проби отляво и центрира. Топката първо се отби в лявото рамо на Перейра, а след това срещна дясната му ръка. Реферът Йорданов отсъди дузпа и Соу реализира със страхотно изпълнение.

ЦСКА завърши по-добре първото полувреме, но малко след почивката остана с човек по-малко на терена. В 52-ата минута Бикел фаулира Александър Тонев и получи втори жълт картон. При отсъдения свободен удар "Ботев" можеше да отбележи трети гол, но Черниаускас спаси удар на Тонев, а след това Лъчезар Балтанов не успя да направи добавка.

Въпреки че остана с десет души на терена, ЦСКА заигра по-добре. Червените се впуснаха в атака и бяха близо до изравняване в 61-ата минута. Соу стреля с глава след центриране на Жоржиньо, но топката се отби в напречната греда.

Веднага след това Терзиев опита да я изчисти, но я изпрати в ръката на съотборника си Перейра. Йорданов прецени, че дистанцията е твърде малка и подмина ситуацията. Това предизвика много бурна реакция на скамейката на ЦСКА, а Любослав Пенев едва не нахлу на терена.
Усилията на гостите все пак дадоха резултат и те стигнаха до изравняване в 69-ата минута. Терзиев фаулира Кристиан Малинов на границата на наказателното поле, а Рубен Пинто изпълни отлично прекия свободен удар и прати топката в мрежата - 2:2.

"Ботев" реагира бързо, натисна в търсене на трети гол и успя да го постигне. Доре се измъкна сам срещу Черниаускас след перфектно извеждащо подаване с Неделев и със силен удар в далечния ъгъл отново изведе домакините напред.

"Канарчетата" можеха да постигнат и по-убедителна победа, но пропиляха отличен шанс за четвърти гол в 88-ата минута. Неделев беше изведен с пета от Вутов и пусна топката успоредно на голлинията за Доре. Турицов обаче се намеси решаващо и спаси сигурно попадение.

Дневник