Григор Димитров победи германеца Ян-Ленард Щруф със 7:6 (2), 6:4 и се класира за осминафиналите на турнира от сериите "Мастърс" в Монте Карло. Българският тенисист премина през втори труден мач в княжеството и стигна до двубой срещу най-успешния играч на червени кортове в историята на тениса - Рафаел Надал.

Испанецът изигра днес първия си мач на клей за 2019 г. Той се завърна на любимата си настилка по впечатляващ начин, след като разби намиращия се в отлична форма от началото на сезона Роберто Баутиста Агут с 6:1, 6:1 за 77 минути.

За втора поредна година Димитров и Надал ще играят един срещу друг в Монте Карло. През 2018 г. двамата се срещнаха в полуфиналите. Носителят на 17 титли от Големия шлем се наложи с 6:4, 6:1 и записа 11-ата си победа от 12 мача срещу най-добрия български тенисист.

Среща №13 от съперничеството между 27-годишния Димитров и 32-годишния Надал ще е в четвъртък. Началният час на двубоя ще бъде обявен по-късно днес. Победителят ще се класира за четвъртфиналите, където ще играе срещу Марко Чекинато от Италия или Гуидо Пея от Аржентина.
Както в първия си мач на клей за 2019 г., така и днес Димитров имаше сериозни проблеми със сервиса си, а оттам и доста колебания в ударите си от основната линия.

Той започна много лошо срещу заемащия 44-ото място в световната ранглиста Щруф, като изостана с 0:40 след две двойни грешки и един бекхенд в мрежата. Българският тенисист все пак успя да спаси трите точки за пробив и да измъкне подаването си, печелейки пет поредни разигравания.

Димитров имаше трудности и при втория си сервис гейм, но успя да обърне и него след изоставане от 0:30. Проблемите му обаче продължиха с пълна сила и от третия опит беше пробит. Миналогодишният полуфиналист изостана с 15:40, спаси двете точки за пробив, но Щруф стигна до трета и този път се възползва.

След като в първите си две подавания не загуби нито една точка, германецът се поддаде на напрежението, сервирайки за затвърждаване на пробива. Димитров поведе с 40:30, пропусна шанса за рибрейк, но получи втори и в крайна сметка изравни резултата след грешка на Щруф - 3:3.

Бившият №3 в света беше на път отново да се озове в трудна ситуация. Той даде шанс на Щруф за втори пореден пробив, но се спаси със страхотен форхенд по обратния диагонал, след което с две бързи точки измъкна гейма и поведе с 4:3.

И следващото подаване на Димитров беше доста инфарктно. Щруф стигна до "скрит" сетбол, но и този път българският тенисист се спаси, за да поведе с 5:4.

На свой ред шампионът от финалите на АТП за 2017 г. беше много близо до спечелването на сета. Щруф сервираше за влизане в тайбрек, а Димитров получи два сетбола при 6:5 и 40:15. Германецът успя да се спаси и така закономерно се стигна до решаващ 13-и гейм.

Тайбрекът продължи тенденцията сервиращите да изпитват сериозни проблеми. Пет от първите шест точки завършиха с минипробив, а смяната на полетата дойде при 4:2 за Димитров. При този резултат българинът заигра по-уверено и не даде нито една точка на съперника до края на сета - 7:2.

Димитров се възползва от инерцията, която набра в края на първата част, и започна отлично втория сет. Той проби още в първия гейм, след което затвърди предимството си и поведе с 2:0.

Българинът имаше страхотни шансове за втори пробив, с който да пречупи съпротивата на Щруф. Той пропусна точка за пробив при 2:0, а след това пропиля цели три поредни възможности при 3:1 и 40:0.

Въпреки че не успя да пробие съперника за втори път, Димитров беше стабилен в оставащите си сервис геймове и задържа аванса си до края.

Оспорваният двубой между българина и германеца продължи почти два часа, като и двамата завършиха с под 50% вкаран първи сервис. Това доведе до доста шансове за пробив - общо 18. Димитров реализира две от своите десет и спаси седем от осемте възможности, които се откриха пред Щруф.

Дневник