Близо 180 души са загинали в резултат на нападението на бунтовническия командир Халифа Хафтар срещу либийската столица Триполи, предаде в. "Гардиън".

Ранените са поне 800 души. Преди две седмици Хафтар, който контролира Източна Либия, започна офанзива срещу столицата, където управлява признатото от ООН правителство.

Поне четирима цивилни са загинали само при снощната бомбардировка над Триполи. "Ужасна нощ на безразборно обстрелване на жилищни райони. В името на 3 млн. души в района на Триполи тези нападения трябва да спрат веднага," написа Гасан Саламе, специалният пратеник на ООН за Либия, в профила си в "Туитър".

Премиерът на международно признатото либийско правителство на националното съгласие (ПНС) Файез ел Сарадж обвини маршал Халифа Хафтар, чиито войски настъпват към Триполи, във военни престъпления след обстрела, предаде Франс прес. "Ще представим утре всички документи в Международния наказателен съд (МНС) за военни престъпления и престъпления срещу човечеството", каза Сарадж. Той нарече Хафтар "военнопрестъпник".

Либийската национална армия (ЛНА) на Хафтар отрече да е извършила този обстрел и обвини за него "терористични милиции, които контролират столицата и изстрелват безогледно ракети "Град" и артилерийски снаряди".

От началото на 4 април на настъплението на войските на маршал Хафтар към Триполи в боевете са убити най-малко 174 души по данни на Световната здравна организация. Според ръководителя на администрацията на Триполи Абдел Рауф Бей ал Мал, цитиран от ТАСС, са загинали най-малко 496 човека, а 24 000 са били принудени да напуснат домовете си.

В момента в Либия има две правителства - международно признатото ПНС на Сарадж и базираното в източната част на страната правителство на Абдала Абдуррахман ат Тани, което има свой парламент и се подкрепя от ЛНА на Хафтар. Вчера прокурорката на МНС Фату Бенсуда даде да се разбере, че няма да се поколебае да включи Либия в разследванията си на военни престъпления и престъпления срещу човечеството. "Никой не бива да се съмнява в решителността ми по този въпрос", подчерта тя.

Признатото от ООН правителство междувременно освен това съобщи, че се готви да започне контраофанзива срещу Либийската национална армия (ЛНА) на Хафтар в опит да завладее Бенгази.

Новата офанзива отложи мирна конференция на ООН, която трябваше да се състои на 14 и 15 април в град Гадамис, недалеч от границата с Алжир и Тунис.

Дневник