САЩ обявиха снощи серия от нови санкции срещу Венецуела, Куба и Никарагуа, засилвайки натиска върху така наречената "тройка на тиранията" в Латинска Америка, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Новите ограничителни мерки бяха подробно изложени от съветника на американския президент по националната сигурност Джон Болтън в програмна реч в Маями, Флорида, в която той отправи остро предупреждение и към "външни играчи", включително Русия, да не се месят в американската сфера на интереси в региона. "Администрацията на Тръмп с гордост обявява новите мерки, които имат за цел да отстранят тежките последствия от политиката, провеждана от администрацията на (бившия президент) Обама, - каза Болтън, цитиран от ТАСС. - Ние възнамеряваме да действаме рамо до рамо с патриотите от региона и да поправяме допуснатите по-рано грешки."

Куба - възможност за санкции срещу чужди компании

Той посочи, че САЩ въвеждат ограничения върху пътуванията за Куба за онези американци, които нямат роднини там. Според него това ще спомогне "да не попадат американски долари в ръцете на кубинския режим, на неговите военни и спецслужбите, които контролират туристическата индустрия" на острова. Същевременно отново се въвеждат ограничения върху размера на паричните преводи за Куба, които бяха отменени от администрацията на Обама. Сега близките и роднините на островитяните, живеещи в САЩ, ще могат да изпращат по 1000 долара на човек на тримесечие.


Болтън отбеляза, че САЩ разширяват своя санкционен списък, в който влизат организации, свързани с властите в Куба. Забраняват се преки финансови транзакции с участието на компании, свързани с кубинските въоръжени сили, с разузнаването, със службите за сигурност и техните сътрудници. Сред новите организации в списъка е кубинската държавна авиокомпания "Аерогавиота".

Той добави също, че администрацията на Тръмп прекратява използването на тайните канали за комуникация с кубинските власти, които бяха установени при Обама. "Администрацията на Обама използваше неофициални секретни канали за комуникация с Куба и даже им предостави американско комуникационно оборудване със защитен достъп. Това бяха авангардни средства, които в обичайни случаи са предназначени само за най-надеждни съюзници. Мога да кажа, че при президента Тръмп секретни канали за комуникация с диктатурата в Хавана вече няма. Ние си върнахме обратно това ценно оборудване", подчерта Болтън.

Съветникът отбеляза, че САЩ ще отказват визи на лица, причастни към национализацията на собствеността на американски граждани в Куба или уличени в нейното предаване и транспортиране. Американците, загубили по този начин собствеността си в Куба след революцията там през 1959 г., сега ще могат да си я искат обратно чрез съд с искове срещу физически и юридически лица, които в момента контролират национализираната собственост в Куба.

Това ще позволи на американски граждани да съдят чуждестранни компании, развиващи бизнес в САЩ и инвестирали в тази собственост на острова. Така фактически се възстановява действието на т.нар. "закон на Хелмс-Бъртън" от 1996 г., което редовно бе замразявано от Вашингтон поради опасения, че такива съдебни процеси ще влошат отношенията със съюзниците и ще наводнят съдилищата с искове.

Европейският съюз и Канада вчера веднага протестираха срещу този ход на Вашингтон, като казаха, че екстериториалното прилагане на едностранни ограничителни мерки противоречи на международното право. Говорител на Европейската комисия изрази силна тревога от намерението на американското правителство да разреши завеждането на искове в съдилища в Съединените щати срещу чуждестранни компании, занимаващи се с бизнес в Куба и контролиращи имущество, което в миналото е било конфискувано от частни собственици. Той призова САЩ да се придържат към споразумението от 1998 г., предвиждащо европейските компании да бъдат защитени от подобни искове, и предупреди, че съюзът е готов да защити европейските компании от едностранните мерки на САЩ срещу Куба и да предприеме ответни мерки.

Хавана също реагира и осъди американските мерки, като ги нарече "атака срещу международното право и кубинския суверенитет", съобщи ДПА.

Никарагуа - удар срещу "черната каса на Ортега"

Болтън обяви и нови ограничения срещу Никарагуа. Въвеждат се санкции срещу шефа на нейната агенция за привличане на инвестиции Лауреано Ортега, който е син на президента на страната Даниел Ортега, както и срещу никарагуанската банка "Банкорп", която Болтън нарече "черната каса на Ортега".

Венецуела - санкции срещу централната банка

Съветникът на Тръмп обяви и въвеждането на едностранни американски санкции срещу Централната банка на Венецуела с цел "да се ограничат американските транзакции с тази банка и да ѝ се забрани достъп до щатски долари". Според него Централната банка на Венецуела играе ключова роля за запазването на властта на (президента Николас) Мадуро, защото тя "контролира златото и валутата". Според него новите мерки на САЩ спрямо банката трябва да станат "сериозно предупреждение към всички външни играчи, включително Русия, срещу разполагането на военни сили и средства във Венецуела за подкрепа на режима на Мадуро". "САЩ ще смятат такива провокационни действия като заплаха за международния мир и сигурност, а също и за региона", подчерта Болтън.

В речта си в Маями Болтън подчерта, че администрацията на Тръмп възнамерява да се опира в своята политика в Латинска Америка на т.нар. "доктрина Монро", лансирана от САЩ още в началото на ХIХ век. Нейната същност е в идеята да не се допуска въвличането на страните от Западното полукълбо в конфликтите на европейските държави. Тя фактически отреди на Латинска Америка ролята на "заден двор" на САЩ, налагайки там американското лидерство.

"Този невероятен регион трябва да остава свободен от вътрешен деспотизъм и външна хегемония. Съдбите на нашите страни не трябва да се диктуват от чужди държави. Те ще се определят от онези хора, които наричат нашето полукълбо (свой) дом. Днес ние с гордост провъзгласяваме, и нека всички да чуят, че "доктрината Монро е жива и здрава", подчерта съветникът на Белия дом. Той подложи на критика политиката на Русия, която неотдавна извърши военни полети до Венецуела, доставяйки там 35 тона неназовано оборудване и стотици руски военнослужещи. "Народът на Венецуела, страните в региона и мнозина други осъдиха тези действия", посочи Болтън.

Той добави, че САЩ се опират на подкрепата на коалиция от позитивно настроени държави от Западното полукълбо, включваща Бразилия, Колумбия, Аржентина, Перу, Бахамите, Гвиана - всички те членове на Организацията на американските държави. "Ние с тях сме единни в защитата на демокрацията, суверенитета, сигурността и върховенството на закона в този регион", изтъкна Болтън. Речта му в Маями бе пряко предавана от телевизионния канал "Фокс нюз".

Дневник