440 деца от 26 детски градини от Шумен, Велики Преслав, Нови Пазар, Варна, Ямбол, Сливен, Нова Загора и от селата Дибич, Ивански, Вълнари и Салманово днес се събраха в Младежкия дом в града за Шестия фолклорен конкурс „Да съхраним традициите“.

Тазгодишното издание на конкурса е част от програмата със събития на Община Шумен, с която се отбелязват 130 години от началото на предучилищното образование в града.

„Конкурсът, който днес откриваме с подкрепата на община Шумен е посветен на пролетните празници. Този конкурс дава възможност на всички нас малки и големи да съхраняваме, да популяризираме и да развиваме българските обичаи и традиции. Дава възможност на нашите деца да изявят своите таланти и умения да покажат и да пресъздадат чудесните ни обичаи и традиции, каза в приветственото си слово Йорданка Димитрова, ст. експерт „Предучилищно образование и личностно развитие“ в община Шумен. Тя прикани публиката да не се уморява да аплодира и да насърчава малките таланти.

Представянето на участниците се оценява от професионално жури в категориите обичаи, народни танци, фолклорно пеене и изобразително-приложно изкуство. В четирите категории на конкурса ще бъдат отличени трите най-добре представили се формации и индивидуални изпълнители. Ще има и награда на публиката – за най-оригинална хореография.

ШУМ.БГ