При управлението на горите на своя територия общини си присвояват властнически функции, налагат необосновано такси, "подбират" как да действат инвеститорите, въвеждат незаконно забрана за достъп. Това установи проверка на Върховната административна прокуратура по реда на надзора за законност спрямо норми от подзаконовите нормативни актове, приети от общинските съвети.

Друга проверка наскоро показа, че местната власт нарушава и правилата за управление на зелените площи в урбанизираните територии.

В хода на проверката са установени 80 наредби с нарушения на закона в десетки общини, между които Перник, Пазарджик, Ловеч, Плевен, Кюстендил, Габрово, Поморие, Севлиево, Банско, Разлог, Асеновград, Карлово, Самоков, Своге, Етрополе, Чепеларе, Трявна, Дряново, Угърчин, Чипровци, Априлци, Гърмен, Тетевен, Мездра, Елена, Девин, Борино, Панагюрище.

Разкрити са случаи, в които се овластяват кметове на общини да ограничават или да забраняват достъпа до определена горска територия. По закон извършването на такива действия с цел опазването и защитата на горските територии и дивеча или в интерес на здравето и безопасността на гражданите е правомощие на директора на регионалната дирекция по горите за всички видове горски територии и затова стореното от общинския съвет недопустимо иззема нормативната компетентност, разяснява прокуратурата.

Местен орган на власт се случва да налага за промяна на предназначението на поземлени имоти в горски територии кметът или инвеститорът да съгласува това единствено пред комисия в Изпълнителната агенция по горите. В закона обаче има разграничение - промени на предназначението на терени до 50 декара се съгласува с регионалната дирекция по горите, а не пред централата. Ето как общинският съвет "подбира" с кой орган кметът или инвеститорът съгласува намерението си.

Прокурорите са намерили норми, които задължават гражданите да плащат такса, ако берат гъби, билки, горски плодове. По закон обаче тези ползвания на горски ресурси са безвъзмездни, ако не представляват стопанска дейност.

Намерени са и разпоредби, според които кметът разрешава движението в горските територии и по горските пътища на товарни превозни средства и каруци. По силата на Закона за горите за подобно действие се изисква разрешение, но от друг орган - директора на регионална дирекция по горите или от оправомощено от него длъжностно лице, напомнят прокурорите. По този начин от местния орган на власт е "присвоена" чужда властническа компетентност в нарушение на повелителна законова норма.

Някои общини пък изискват да се внася депозит за разрешение за движение по горски пътища, което също според прокуратурата е незаконно.

С подзаконови актове общините си присвояват правото да дават разрешение за строителство без промяна на предназначението на на стълбове за електропроводи; нефтопроводи, топлопроводи, газопроводи, нефтопродуктопроводи, надземни и подземни проводи за хидротехнически съоръжения - нещо, което Законът за горите забранява.

Проверката на ВАП продължава.

Дневник