С указ от днес президентът Румен Радев освободи Иво Христов от длъжността началник на кабинета на президента по негова молба, съобщи прессекретариатът на държавния глава.

В неделя Христов беше включен в листата на БСП за предстоящите в края на май избори за Европейски парламент. Той е поставен на избираемото четвърто място в листата преди лидера на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев.

Христов обяви, че е приел да участва, защото БСП е единствената опозиция, а държавният глава - основният контрапункт срещу пълзящата автокрация в държавата. Социологът Юрий Асланов, който е и член на Националния съвет на БСП, коментира пред "Дневник", че присъствието на Христов в листата на БСП ще внесе успокоение, че президентът няма да прави своя партия.

Иво Христов остава председател на Стратегическия съвет към президента, се казва в днешното съобщение на президентския прессекретариат.

Освен Христов в листата на левицата е и друг бивш сътрудник на държавния глава - водачът Елена Йончева за кратко беше прессекретар на Румен Радев в началото на мандата му, но напусна и стана депутат.

Дневник