Петрол и петролни продукти няма да бъдат изнасяни в Украйна, включително бензин, няма да бъдат изнасяни в Украйна от 1 юни. Това съобщи премиерът Дмитрий Медведев, цитиран от в. "Комерсант" и деловото издание РБК.

Ще има изключения за отделни случаи, за които се издават разрешения. Според Медведев решението е предизвикано от "недружелюбни действия" на Украйна. Освен нефт и нефтопродукти ще има ограничения и за стоки на "машиностроителна продукция, лека промишленост, металообработка, чиято стойност за миналата година е почти 250 млн. долара," продължи премиерът.

По думите му постановлението по въпроса вече е подписано. Решението е взето след като украинските власти въведоха на 10 април собствен списък, разширяващ забраната за внос от Русия с още стоки. "В тези условия сме длъжни да защитаваме интересите си и да приемаме ответни мерки."

В края на миналата година бе последният път, когато двете страни разшириха санкциите една спрямо друга. Киев добави млечни продукти, чай, кафе, продукти за лична хигена, железопътно оборудване и други в забранителния списък за внос от Русия, а Москва въведе ембарго за бира, вино, шоколад, и други.

Медведев обявява мярката едва три дни преди балотажа на президентските избори в Украйна, където срещу действащия държавен глава Петро Порошенко се изправя комикът Володимир Зеленски. Тази седмица руски медии писаха и че Кремъл готви още една мярка - опростяване на процедурите за гражданство за жители на непризнатите "народни републики" в Донецк и Луганск.

Дневник