Окръжният съд в Кърджали отмени гаранцията от 10 хил. лв. на лидера на ДОСТ Лютви Местан, която му беше наложена заради катастрофата с негово участие край село Загорско, при която загина бебе на 6 месеца, съобщава БНР.

Мотивите на магистратите са, че няма данни за имущественото състояние на Местан. Жалбата срещу наложената гаранция е подадена в съда от Лютви Местан и неговия адвокат и е била разгледана в закрито заседание. Определението на Окръжния съд е окончателно. Така в сила остават другите две мерки, наложени на лидера на ДОСТ – забрана да напуска страната и отнемане на шофьорската книжка.

Инцидентът стана на 14 април около 13.30 часа в района на село Загорско по главния път към ГКПП Маказа. При включване в главния път колата "Фолксваген" на Места се е ударила в автомобил, в който пътувало семейство с две деца. Бебето на 6 месеца е починало, ранени са 9-годишно дете и 28-годишна жена, които все още са кърджалийската болница. На мястото на инцидента е извършено тестване за употреба на алкохол и наркотични вещества и на Лютви Местан, и на водача на другия автомобил. И четирите теста са били отрицателни.

Позицията на агенция "Пътна инфрастуктура" е, че кръстовището на което е станал инцидента отговаря на всички изисквания за пътна безопасност.

Дневник