Над 30 души са задържани при акция на Специализираната прокуратура срещу телефонните измами в България и Румъния. Това съобщи на брифинг в Горна Оряховица зам. главният прокурор Иван Гешев, цитиран от "Фокус".

По думите на Иван Гешев това е най-голямата установена организирана престъпна група, занимаваща се с подобни измами. "Операцията е проведена на територията на София, Велико Търново и Румъния. В хода на акцията в България са задържани петима души, а в Румъния 28, като петима от тях са от най-високото йерархично ниво, включително и ръководителят на групата, сред тях няма чужди граждани", допълни той. Останалите 23-ма, задържани на територията на Румъния, са т.нар. въртачи - хората, които непрекъснато са набирали различни телефонни номера в България. По време на брифинга стана известно, че ръководното ниво, което организира и ръководи групата, е от района на Горна Оряховица.

До момента има доказателства, че задържаните са нанесли щети в размер над 2 млн. лв. Гешев допълни, че са иззети шест луксозни автомобила. "Това е поминък за част от българското население. Задържаните български граждани от цигански произход са добре интегрирани в българското общество, видно от жилищата, които обитават, както и от луксозните коли, които ползват. Ако този стандарт се дължи на откраднатите спестени пари на българските възрастни хора и пенсионери, държавата според мен беше в немалка степен в дълг на тези хора", беше коментарът му. Той добави, че в страната има още подобни организирани престъпни групи, които са между пет и шест.

Гешев поясни, че тъй като те са от най-ниското йерархично ниво, ще е необходимо повече време за събиране на доказателства след получаване на съответните веществени доказателства, иззети от румънските власти. Зам. главният прокурор съобщи, че до специализираната операция се е стигнало след анализ, извършен от правителството, с участието на главния прокурор и МВР с цел повишаване ефективността на работата на "ало" измамите.

Дневник