Три фирми са подали оферти за участие в обявената от Централната избирателна комисия (ЦИК) обществена поръчка за наемане на 3 хил. машини за гласуване за европейските избори на 26 май т.г. Това са "Български машини за гласуване" ООД, "Лекс.БГ" АД и "Сиела Норма" АД, съобщи днес говорителят на комисията Александър Андреев.

Максималната прогнозна стойност на поръчката е 7.5 млн. лева без ДДС.

В момента седемчленна комисия разглежда техническата спецификация на офертите, като до 25 април трябва да препоръча на ЦИК коя от тях да избере. Водещият критерий е най-ниска цена на доставката. Другият - техническата спецификация. След това се очаква решение, а машините трябва да бъдат доставени ден преди вота.

Компанията "Сиела Норма" АД е предоставяла машини за гласуване на предишни избори, когато по този начин се е гласувало в 300 или 500 секции. Тогава са доставяни произведените в Лондон от панамската компания Smartmatic машини от модел - SAES-3377. от

За машинно гласуване у нас се говори от години, а възможност за такова трябваше да има във всички близо 12 500 секции на парламентарните избори през 2017 г. Заради кратки срокове ЦИК обаче не успя да осигури машините, а по-късно бе решено да бъде направен пазарен анализ на световната практика. Той бе изготвен от "Сова 5", а сред констатациите са, че гласуването с такива устройства може да доведе до напрежение в секциите и манипулации на вота (още за рисковете при машинното гласуване четете тук).

В началото на т.г. ГЕРБ и "Обединените патриоти" бяха на път да подкрепят законови поправки за поредно отлагане на машинното гласуване, което трябваше да бъде факт във всички секции на 26 май т.г. БСП обаче се обяви за негов защитник. На среднощно февруарско заседание на парламента бе прието предложението на ДПС за поетапно въвеждане.

Така според последните промени в Изборния кодекс на изборите за евродепутати трябва да има възможност за гласуване с машини в не по-малко от 3000 секции, на местния вот - в не по-малко от 6000, а по инициатива на ДПС на следващи избори в страната да се гласува само с машини, без да има възможност за гласуване с хартиена бюлетина. И в момента ГЕРБ се обявява против този вид гласуване, но ще го въведе заради желанието на голяма част от обществото.

Дневник