Постоянната музейна експозиция на Шуменската крепост от днес е в нова сграда. На тържественото й откриване с водосвет присъстваха кметът Любомир Христов, зам.-областният управител Петко Шаренков, проф. Антон Антонов - син на основния проучвател на Шуменската крепост Вера Антонова, учени и музейни работници.

Досега музейната експозиция бе в сградата до входа на историко-археологическия резерват, извън крепостните стени. Историческите артефакти вече са в сградата в най-източната част на крепостта. Новата постоянна експозиция е озаглавена "Шуменска крепост – земя на древни култури“. Над 60% от предметите в нея досега не са вадени от хранилищата.

За ремонта на сградата, закупуването на експозиционни витрини и други са дадени малко над 50 хил. лв. Средствата са на Регионалния исторически музей.  

"Идвайки на това място, то ми връща едни приятни спомени от детството. Както и едни много неприятни от преди 3 години и половина, когато станах кмет и приех обекта, след като беше извършен ремонт по проекта "Оттука започва България". Тогава с г-н Руменов се хванахме за главите. Имаше течове след ремонта, но си казахме, че трябва да се довърши. И аз искам да му благодаря, за това, което са сътворили - едно прекрасно място", каза при откриването кметът Христов. 

"След 5 години усилия новата експозиция вече е факт. Чакането си струваше, защото имаме един прекрасен музей. Радвам се, че откриването му става ден преди 102-та годишнина от рождението на Вера Антонова", заяви директорът на Регионалния исторически музей Даниел Руменов.

"Тук ние представяме движими и недвижими паметници, които представят само историята на нашия град. Градът ни започва оттук. Оттука започва историята, от Шишмановия камък и от неговия надпис, който е открит през 1966-та година от Вера Антонова. Поколенията трябва да знаят и да помнят, каза Тихомир Тихов, главен уредник в отдел "Средновековна археология" в РИМ-Шумен. 

ИАР "Шуменска Крепост" увеличава посетителите си. През 2018-та Крепостта е разгледана от 17 300 души, докато през 2017-та туристите са били 16 100.  

ШУМ.БГ