Решението на украинското правителство от 2016 г. да национализира Приватбанк, най-голямата банка в страната, е незаконно. Това постанови днес окръжният съд на Киев, информираха "Ройтерс" и ТАСС, цитирани от БТА.

Националната банка на Украйна заяви, че ще обжалва решението на съда и че "обръщане" на национализацията е невъзможно. Финансовото министерство също ще обжалва.

Съдебното решение може да облагодетелства магната Игор Коломойски, който бе собственик на Приватбанк към момента на национализацията и е завел множество съдебни дела срещу нея.

Той е поддръжник на комика Володимир Зеленски, лидер в надпреварата за президент в изборите, чийто втори тур ще се проведе в неделя. Правителството национализира Приватбанк през 2016 година, след което я укрепи с милиарди долари.

Правителството иска да възстанови средства, които според него са били източени, докато финансовата институция е била собственост на Коломойски. Олигархът отрича да е имало нарушения и твърди, че банката е била национализирана насилствено без основателна причина.

"Това означава, че спечелих," е казал Коломойски за "Ройтерс", потърсен за коментар.

Дневник