Специалният прокурор Робърт Мюлър е установил 10 случая на потенциално възпрепятстване на правосъдието от президента Доналд Тръмп, каза главният прокурор Уилям (Бил) Бар на пресконференция, преди да разкрие публично редактирана версия на доклада на Мюлър.

Според Бар обаче разследването не е установило мотив, което е необходимо условие, за да се смята престъплението за извършено.

Мюлър е открил също, че Русия действително се е намесила в изборите, но не е имала "осъзната помощ" от нито един американец през 2016 г. "Руското правителство се опита да се намеси в изборния ни процес, но благодарение на подробното разследване на специалния прокурор, сега знаем, че руските агенти, извършили тези схеми, не са се ползвали със сътрудничеството на президента Тръмп или кампанията му", каза Бар.

"Разследването не е установило членове на щаба на Тръмп да са заговорничили или да са се координирали с руското правителство при неговите дейности за намеса в изборите" в Съединените щати през 2016 г., каза Бар.

"Президентът Тръмп беше изправен пред безпрецедентна ситуация. Докато встъпваше в длъжност и се опитваше да изпълни отговорностите си като президент, федерални агенти и прокурори са разследвали поведението му преди и след встъпването му в длъжност и поведението на негови сътрудници", каза той. "В същото време в медиите имаше безкрайни спекулации за личната му отговорност. Въпреки това, както той твърдеше от самото начало, сговор няма."

В доклада на Мюлър са описани 10 ситуации с участието на президента Тръмп, за които се прави оценка дали съставляват възпрепятстване на разследването на руската намеса в изборите от 2016 г., заяви Бар. Министърът на правосъдието каза, че той и заместникът му Род Розенстайн са изразили несъгласие с някои от "правните теории" на Мюлър за възпрепятстване на правосъдието.


Бар заяви, че редакциите в доклада на Мюлър са били направени, за да се избегне вредно въздействие върху текущи правни въпроси. Той увери, че никоя от редакциите не се дължи на т.нар. привилегия на изпълнителната власт - юридическа доктрина, която позволява на президента да не предоставя информация на другите власти.
 

Бар подчерта, че Конгресът ще получи по-малко редактирана версия на доклада на Мюлър от тази, която се оповестява публично.

Белият дом е оказал пълно съдействие на специалния прокурор Робърт Мюлър в разследването му въпреки недоволството на президента Доналд Тръмп. На екипа на Мюлър е бил даден достъп до документи от предизборния щаб на Тръмп, а няколко сътрудници от висок ранг са били изпратени да дават показания, заяви Бар.

Представители на Демократическата партия се оплакаха, че пресконференцията на Бар е опит да се повлияе на реакциите на доклада преди неговото представяне. Председателят на комисията по юридически въпроси на Камарата на представителите Джеролд Надлър заяви, че иска специалният прокурор Робърт Мюлър да даде показания в комисията му не по-късно от 23 май, предаде "Асошиейтед прес". Надлър заяви това малко след края на пресконференцията на Бар, на която министърът на правосъдието посочи, че няма възражения Мюлър да даде показания в Конгреса.

Минути след като пресконференцията приключи, Тръмп публикува в "Туитър" колаж на себе си, обграден от мъгли, с думите "Нито сговор, нито възпрепятстване. За хейтърите и радикално левите демократи – ИГРАТА ПРИКЛЮЧИ!"

Дневник