Комисията за енергийно и водно регулиране няма да допусне драстично поскъпване на тока, увери шефът на регулатора Иван Иванов, цитиран от БНТ. Той прогнозира, че увеличението от 1 юли ще бъде в рамките на инфлацията - около 3.6%.

Вчера от енергийните дружествата поискаха увеличение, вариращо от 2% за дневната до над 50% нощната. Най-драстично е поисканото поскъпване за абонатите на ЧЕЗ - над 51% за нощната тарифа и близо 11% за дневната, за EVN - между 4% и 8%, а за "Енерго про" средно около 3%, припомня БНТ.

Експертите на КЕВР имат около два месеца, за да преценят до колко са основателни аргументите на трите енергодружества, с които те искат по-висока цена на електроенергията. "КЕВР неизменно се стреми да намери баланс между интересите на производителите и в същото време интересите на потребителите на електроенерегия, които не трябва да бъдат подлагани на сериозни изменения на цените. В резултат на което, ние винаги се стремим да достигнем до изменение на цените, които са около годишната инфлация- 3,5-3,6%", каза Иванов.

В края на май предложените от трите енергодружества цени ще бъдат подложени на обществено обсъждане преди да бъде взето окончателното решение от регулатора.

Що се отнася до продажбата на активите на ЧЕЗ в България, от КЕВР увериха, че следят отблизо процеса. "Ние в крайна сметка очакваме и продължаваме да очакваме от страна на Министерството на енергетиката да бъдат предложени критерии , по които КЕВР да вземе своето решение", каза Иванов.

Вчера стана ясно, че Чешката енергийна компания е започнала преговори с "Еврохолд България" за продажбата на дъщерното си дружество, снабдяващо с ток близо 3 млн. абонати у нас.

Дневник