Техническото изграждане на тол системата върви в график и към 16 август ще има готовност за пускането й, каза днес във Враца министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова. Тя беше в града за участие в дискусията "Европа в нашия дом", съобщи пресцентърът на МРРБ.

Министърът обясни, че от 15 май започват тестове на отделните елементите на системата. Аврамова обясни, че е започнал диалог с браншовите организации и превозваческите фирми, за размера на тарифите.

Към момента предложенията на МРРБ обаче не се приемат практически от никого. Недоволството е както по отношение на обхвата на системата, така и за тарифите.

Аврамова обеща скоро да бъде представена карта на пътищата, които ще обхваща тол системата. От 20 хил. км републиканска пътна мрежа, в нея ще бъдат включени 10 800 км. За ползването на част от тях ще има нулева ставка, защото са в лошо експлоатационно състояние, каза още Аврамова.

Тя обеща, че диалогът продължава, както по отношение на обхвата, така и за размера на тарифите, и изрази надежда той да е конструктивен.

Изграждането на пътя между Ботевград и Видин е приоритет за правителството, заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството. Тя припомни, че вече се оценяват подадените оферти за двата лота на трасето от Ботевград до Мездра.

Дневник