1419 дванайсетокласници от Шуменска област са подали заявления да се явят на зрелостния изпит по български език и литература, който ще се проведе на 21 май от 8 часа. Това  съобщиха за ШУМ.БГ от Регионалното управление по образование в Шумен.

Миналата година заявления за матурата по БЕЛ подадоха 1452, но изпита държаха 1278 от тях, след като 147 не бяха допуснати, а други 26 не се явиха.  

Тази година на вторият задължителен изпит по предмет, избран от ученика ще се явят 1405 зрелостници. Той ще се проведе на 23 май, също от 8 часа

За поредна година най-предпочитаният предмет за втора матура е Биология и здравно образование. За него са подали заявления 710 бъдещи абитуриенти. 237 зрелостници пък са избрали да се явят на Английски, който е втори най-предпочитан предмет. След него на трето място е Философски цикъл, избран от 182-ма. По География и икономика изпит ще положат 104 зрелостници, а по Математика 38. Заявления са подадени за явяване на втора матура и по предметите Немски език и История. На тях ще се явят 34 зрелостници, от които 19 по немски и 15 по история, уточни Машка Крумова, началник-отдел в РУО.

Матура по желание тази година са заявили само 4-ма ученици за предметите  Немски, Английски, Химия и опазване на околната среда. Те ще се явят на изпит между 28 и 31 май.

ШУМ.БГ