Пет партии и коалиции, които участват на евроизбори на 26 май, разпределиха чрез жребий 50-те места, в Шумен, на които е разрешено да поставят агитационни материали. Така всяка от партиите и коалициите, ще има свое място за плакати и няма да лепи върху тези на опонентите си.

Тази практика бе въведена в Шумен на парламентарните избори през 2017 г.  По този начин от администрацията се опитаха да сложат край на безразборното лепене на материали  по време на предизборната кампания. 

Тегленето на жребия днес бе пред провал. В уговорения между политическите сили час 10,00 се явиха само три партии – НФСБ, ВМРО (които в парламента са представени като коалиция Обединени патриоти и участват заедно в жребия) и Воля. От администрацията започнаха да звънят по телефона на останалите и 20 минути по-късно в зала 203 дойдоха още представителите на ДПС, ГЕРБ и БСП. Даниела Русева от Реформаторския блок заяви по телефона, че не проявява интерес към събитието. Телефонът на Добрин Чайлев от Атака бе изключен.

Така петте партии определиха на кои места ще лепят плакати, след като теглиха номерчета от пластмасова купа. Те имаха право и на размяна на местата, но до такива договорки не се стигна.

По централната пешеходна зона по бул. „Славянски“ партиите ще имат на разположение 20 места за плакати, извън централната част на града местата са 16, а по кварталите 14.

На стената срещу Томбул джамия, както и на тези на ул. „Самара“ 5 и на ул. „Стара планина“ 80, партиите ще могат свободно да лепят плакати, на пространство от по 2 м. За тези места не се тегли жребий и ще важи правилото на първия.

ШУМ.БГ