Румънският правосъден министър Тудорел Тоадер предложи оставката си, след като не прокара спорна мярка, за която Брюксел предупреди, че ще наруши стандартите на ЕС за върховенството на закона, предаде "Политико".

Лидерът на управляващата Социалдемократическа партия Ливиу Драгня поиска Тоадер да издаде спешен указ във връзка с Наказателния кодекс, въвеждайки промени, с които да се намали давността за редица престъпления. Според Драгня и други членове на партията указът е необходим, за да се приведе Наказателният кодекс в съответствие със скорошно решение на Конституционния съд.

Критиците обаче са на мнение, че от него може да се облагодетелстват политици, сред които и самият Драгня, който бе осъден миналата година на три години и половина затвор за подстрекаване към злоупотреба с власт. Той обжалва присъдата си.

Европейската комисия отправи предупреждение за плановете на румънското правителство, а САЩ, Германия, Франция и девет други държави предупредиха Румъния да не приема извънредното законодателство, което може да доведе до отслабване на правосъдната й система и на възможностите за борба с корупцията.

Социалдемократите официално оттеглиха политическата си подкрепа от Тоадер в сряда, след като той обяви, че за него няма извънредна ситуация, заради която да издаде указа. Това го принуди да предложи оставката си на премиера в четвъртък.

"Мисля, че господин Тоадер ни измами", каза Драгня в телевизионно интервю по-рано този месец. "През януари казваш, че ще приемеш извънреден указ, вдигаш скандал до небесата, ние сме мишена за куршуми отвътре и отвън, и след това казваш, че няма извънредна ситуация", коментира Драгня по повод решението на Тоадер да не издава указа.

Тоадер стоеше зад отстраняването на бившия ръководител на Националната дирекция за борба с корупцията в Румъния Лаура Кодруца Кьовеши и насърчаваше още мерки, които Брюксел смяташе, че заплашват борбата срещу корупцията в страната.

Румънският президент Клаус Йоханис трябва да одобри оставката на Тоадер. Той каза, че ще даде отговор в началото на следващата седмица.

Дневник