Известният рок музикант и един от основателите на групата "Пинк Флойд" Роджър Уотърс написа коментар, публикуван от "Гардиън", по повод обявеното участие на Мадона във финалите на "Евровизия" в Израел и я призова да се откаже от този ангажимент.

Уотърс, който отдавна е радетел за културния бойкот на Израел, казва, че решението на Мадона да пее в Израел "повдига за пореден път пред нас фундаментално важни етични и политически въпроси, които да обмислим".

В есето със заглавие "Ако вярваш в човешките права, Мадона, не пей в Тел Авив" той твърди, че решението на организаторите на "Евровизия" конкурсът да се проведе в Израел е "предателство към цялото човечество".

"Някои близки музиканти, които наскоро имаха участия в Израел, казват, че го правят, за да строят мостове и да разпростират каузата на мира. Глупости. Да свириш в Израел е доходоносен концерт, но това само обслужва нормализирането на окупацията, апартейда, етническото прочистване, затварянето на деца в карцери, клането на невъоръжени протестиращи... всички тези лоши неща", пише още Уотърс.

Той коментира как подкрепата му спрямо човешките права и критиката към израелското правителство за тяхното погазване често водят до обвинението, че той е антисемит. "Това обвинение може да бъде използвано като димна завеса, която да отклони вниманието и да дискредитира онези, които осветяват израелските престъпления спрямо човечеството. Трябва да изтъкна, че аз подкрепям борбата за човешките права на всички потиснати народи навсякъде. Религията на потисника няма значение."

В края на текста си той си припомня думите на майка си: "Роджър, във всяка ситуация, почти винаги има правилен начин да постъпиш; просто помисли внимателно, независимо за какво е, и при всички положения обмисли всички възможни гледни точки, след което реши за себе си как е правилно да постъпиш и просто го направи."

След това се обръща към младите участници в конкурса и "всъщност всички млади хора, всъщност всички хора, които са и млади и стари, което включва и Мадона" и ги призовава да прочетат Декларацията за човешките права на ООН. "Преведена е на 500 езика, така че всеки да може да се запознае с нейните 30 члена. Ако ние всички се придържаме към тях, все още имаме шанс да спасим красивата си планета от нейното предстоящо разрушение."

Дневник