Военният генерален прокурор на международно признатото либийско правителство на националното съгласие (НС) издаде заповед за задържане на маршал Халифа Хафтар, който започна настъпление към столицата Триполи, предаде "Франс прес".

Прокурорът е наредил да бъдат задържани Хафтар и шестима негови офицери по обвинение в нанасяне на въздушни удари по цивилни квартали и обекти.

На 11 април Либийската национална армия на маршал Хафтар издаде заповеди за задържане на премиера на ПНС Файез ас Сарадж и някои представители на правителството му, припомня АФП. Вътрешното министерство на ПНС обвини Франция, че подкрепя Хафтар, и заяви, че ще прекрати сътрудничеството си с Париж, предаде "Ройтерс".

Прекратява се всякакво сътрудничество с Франция по двустранни споразумения в сигурността, се казва в изявление на министерството.

Франция заяви, че подкрепя ПНС в Триполи. "Както вече сме заявявали няколко пъти, Франция подкрепя законното правителство на премиера Сарадж и посредничеството на ООН за политическо решение в Либия, което включва всички ангажирани страни. Легитимният събеседник на президента (Еманюел Макрон) е премиерът Сарадж, с когото президентът разговаря днес, за да потвърди подкрепата си", каза представител на френското президентство.

Дневник