Международният олимпийски комитет ще дари 500 хил. евро за възстановяването на "Нотр Дам". Стремежът на организацията е катедралата да бъде възстановена за олимпийските игри в Париж 2024.

Президентът на МОК Томас Бах обяви решението в обръщение към председателя на организационния комитет Тони Естанге. "Целта за завършване на реставрацията навреме за Париж 2024 ще е допълнителна мотивация за всички ни", заяви Бах.

По думите му това ще е силно послание "за начина, по който МОК винаги е синоним за обединяване (на хората)", както и за това, че стремежът е спортът да бъде в полза на човечеството.

Средновековната катедрала, която е една от основните забележителности в Париж, понесе много щети след пожара в понеделник. Веднага беше започната кампания за събиране на средства за възстановяването на "Нотр Дам", като последните информации сочат, че са осигурени около 850 млн. евро.

"С голяма тъга видяхме кадрите на разрушенията, причинени от трагичния пожар в "Нотр Дам", заяви Бах. Германецът добави, че като човек, който много пъти е посещавал катедралата, се е разстроил.

Днвеник