Руският олигарх Дмитрий Мазепин преговаря с "Уилямс" за купуването на отбора във Формула 1, съобщава Motorsport.com. Милиардерът е бил забелязан в падока по време на Гран при на Китай, където е разговарял с вицепрезидента на британския тим Клеър Уилямс, дъщеря на сър Франк Уилямс.

Интересът на Мазепин към Формула 1 се дължи на успешната автомобилна кариера на неговия син Никита Мазепин, който е на 20 години. Младият състезател беше резервен пилот на "Форс Индия" в продължение на две години, а в момента е част от Формула 2. През миналия сезон Никита Мазепин завърши втори в крайното класиране на GP3 сериите, където спечели четири победи от 18 старта.

Още през миналата година имаше интерес от страна на Дмитрий Мазепин към покупката на "Форс Индия", който изпадна в администрация. В крайна сметка канадският милиардер Лорънс Строл купи тима и го прекръсти на "Рейсинг пойнт". В отбора кара синът му Ланс Строл, който преди това беше пилот на "Уилямс".

Руският милиардер Мазепин първоначално е искал да сключи договор с "Уилямс" за спонсорство посредством своята металургична компания "Уралхим". След проведените разговори с Клеър Уилямс обаче е станало ясно, че той вече иска купи отбора.

Личното състояние на Мазепин (51 г.) се оценява на 7.1 милиарда долара.

"Уилямс" е сред най-успешните частни тимове във Формула 1. Британският тим, който е в спорта от 1977 г., има девет световни титли при конструкторите и седем при пилотите. "Уилямс" има 114 победи, но последната дойде през 2012 г.

Дневник