Стотици екоактивисти протестираха в редица места на френския бизнес квартал "Дефанс" край Париж в акция на гражданско неподчинение срещу "Републиката на замърсителите", предаде "Франс прес".

В края на обявената в Европа от движението "Бунт срещу унищожението" (Extinction Rebellion) "седмица на бунта" френските активисти се присъединиха към инициативата с протести на четири места: кулата "Секвоя", където има отдел на министерството на екологичния преход, и кулите на електроразпределителната компания "Електрисите дьо Франс", петролната компания "Тотал" и банката "Сосиете женерал". Според говорител на "Грийнпийс" в проявата са се включили 2 хил. души.

Няколко десетки активисти блокираха входа към кулата "Секвоя", като се вързаха едни за други за ръцете и краката. Разгърнат бе транспарант с надпис "Република на замърсителите", а по прозорците на небостъргача бяха залепени плакати с надпис "Макрон, президент на замърсителите". Същият лозунг бе изписан на земята в жълто и черно.

"Правителството трябва да наложи спазването на ангажиментите, поети на Парижката конференция за климата, защото ако настъпи срив, ние ще сме първото засегнато поколение", каза 18-годишната Кларис.

"Омръзна ни от този токсичен съюз между Еманюел Макрон и най-замърсяващите мултинационални корпорации", каза Клеман Сенешал от "Грийнпийс" на вчерашно събрание на стотици активисти за обучаването им на гражданско неподчинение. Това обучение бе задължително за участието в днешните прояви, отбелязва АФП.

Днешната операция е била подготвена тайно, като активистите са получили информация къде да се срещнат малко преди това с есемеси. Дадени са им били строги инструкции: лицата им винаги да са открити, никакви физически, словесни или психологически агресии и никакво разрушаване на имущество. При протести на "Бунт срещу унищожението" в Лондон от началото на седмицата са арестувани близо 500 души.

Мирен протест близо до "Хийтроу"

Тийнейджъри организираха емоционален протест срещу бездействието на политиците към климатичните промени близо до лондонското летище "Хийтроу", предаде "Ройтерс".

Активистите от движението "Бунт срещу унищожението" (Extinction Rebellion) плачеха и пееха протестни песни в мирен крайпътен протест на около километър от терминали 2 и 3 на "Хийтроу". Десетина от тях държаха транспарант с надпис "Ние ли сме последното поколение?".

Движението призовава за ненасилствено гражданско неподчинение за оказване на натиск на британското правителство да понижи до нула нетните емисии парникови газове до 2025 г. и да спре "глобалната климатична криза".

През последните дни "Бунт срещу унищожението" блокира няколко района в центъра на Лондон, а по-рано този месец негови активисти се съблякоха полуголи в парламента.

Пътят, край който преминаваше протестът, бе силно натоварен заради великденските празници. Полицаи предупредиха тийнейджърите, че може да бъдат арестувани за неразрешен престой. От началото на седмицата при подобни протестни акции са арестувани над 500 души, а на 10 са повдигнати обвинения, съобщи вчера полицията.

"Страх ме е за бъдещето ми. Този страх ми дава смелостта да действам", каза 17-годишният протестиращ Оскар Айдъл. "Искам да живея в общество, което не е претърпяло катастрофа, където няма да има недостиг на храна, горски пожари и урагани, където хората могат да живеят", каза той.

Дневник