Световният №1 Новак Джокович напусна турнира от сериите "Мастърс" в Монте Карло след загуба от руснака Даниил Медведев 3:6, 6:4, 2:6. Срещата на централния корт в Княжеството продължи 2.22 часа и беше изключително оспорвана.

Надмощието на няколко пъти беше от двете страни на корта, но Медведев допусна по-малко грешки и продължи напред. Шампионът от "София оупън" се класира на своя първи полуфинал в надпреварите от сериите 1000. Преди турнира в Монте Карло Медведев беше с баланс от 10 победи и 15 загуби, но сега записа четири поредни победи.

По пътя си към полуфиналите руснакът острани Жоао Соуса, Раду Албот, Стефанос Циципас и сега Джокович. За пръв път в кариерата си той елиминира последователно двама играчи от топ 10 на световната ранглиста.

Руснакът е тенисистът с най-много победи в световния тур дотук през годината – 21. Те са с три повече от Роджър Федерер и Стефанос Циципас. Джокович е далеч назад в тази класация с 15 победи през сезона.

Победата е първа за 14-ия в света срещу Джокович, след като дотук имаше три поредни загуби срещу сърбина. За място на финала Медведев ще спори с друг сърбин - Душан Лайович. Той отстрани Лоренцо Сонего с 6:4, 7:5.

В срещата двукратният шампион Джокович реализира четири аса, но допусна и три двойни грешки. Последната от тях беше в заключителния гейм, когато сърбинът водеше с 30:0, но допусна срив и Медведев проби, за да затвори мача.

Общо в двубоя Джокович беше пробит пет пъти, като даде 10 възможности на Медведев за това. Руснакът загуби подаването си два пъти.

В долната половина на схемата четвъртфиналите са Борна Чорич срещу Фабио Фонини и Гуидо Пея срещу Рафаел Надал. Испанецът е 11-кратен шампион в Монте Карло и ще опита да спечели турнира за четвърти пореден път.

Дневник