Малко повече от месец преди изборите за Европейски парламент управляващите са изправени пред изпитанието да понесат отговорността за евентуално поредно повишаване на енергийните цени, с което да загубят още от гласовете, чийто отлив вече всички социологически агенции прогнозират. През тази седмица се разбра, че всички електроразпределителни дружества искат поскъпване и на двете тарифи за доставка на ток - дневна и нощна, а днес и топлофикациите дадоха заявка за повишение на цените от 1 юли. Лошият опит от предишни години с повишаване на енергийните цени в напрегнат политически момент накара енергийният министър Теменужка Петкова да даде непредвиден брифинг в петък следобед.

Предизборен трик е да се поставя сега въпросът с цената на тока,

обяви тя, макар предложенията на дружествата за цената на тока да са по график, който не зависи от това кога и дали има избори. Петкова всъщност по спешност отговори на нападките на енергийния експерт на БСП Таско Ерменков, който по-рано през деня се възползва от ситуацията, за да критикува управляващите. Той заяви, че искането за увеличаване цената на тока за пореден път доказва, че правителството на ГЕРБ и "Обединени патриоти" е в основата на непрофесионалното управление на енергийната система.

В отговор Петкова обяви, че в държавната енергетика в края на 2014 г. (след като ГЕРБ отново бе на власт след 1 г. управление на кабинета "Орешарски" - бел. ред.), всичко е било замряло. "Когато някой се опитва да прави внушения, че правителството е некомпетентно в областта на енергетиката, той трябва да си направи сметка какво би могъл да каже в своя защита", подчерта тя, цитирана от агенция "Фокус".

Петкова днес напомни, че електоразпределителните дружества може да имат своите претенции за поскъпване, "но регулаторът е този, който ще счете какво е закономерно". Въпреки че регулаторът ще решава, Петкова обяви, че очакваното увеличение на цената на тока е

в рамките на годишната инфлация,

а всичко друго било "груба манипулация".

Петкова изрази и учудване, че БСП иска държавата отново да придобие активите на ЧЕЗ, след като стратегията за приватизация на електроразпределителните предприятия е разработена от правителството и приета от Народното събрание още през 2003 г. Тогава БСП участва в правителството, припомни енергийният министър, цитирана от пресцентъра си.

Поводи за този й коментар е поредното настояване на партията на Корнелия Нинова държавата да изкупи активите на ЧЕЗ, след като се разбра, че "Еврохолд България" е предпочетеният от чешкия собственик купувач на българския му бизнес.

Още през ноември БСП обеща, ако спечели изборите, да изкупи ЧЕЗ. Междувременно поставеният на 10 място в листата й за предстоящите избори Велизар Енчев обяви (в качеството му на представител на граждански организации), цитиран от БНР, че във вторник

пенсионери ще протестират пред енергийния регулатор.

Мотивира протеста с това, че за да се увеличат пенсиите на чешките пенсионери, трябвало тези на българските да понесат енергиен удар.

Сделката за ЧЕЗ е на чешката държава, България няма възможност за вмешателство в преговорите, обяви за пореден път през последната година Теменужка Петкова. Въпреки че само преди година правителството се опита да се намеси в сделката между фирмата на Гинка Върбакова и ЧЕЗ и в крайна сметка Комисията за защита на конкуренцията забрани сделката.

Петкова посочи, че всичко, което е необходимо, и правителството, и законодателят са предприели като действия, за да бъде защитена енергийната сигурност на държавата.

В противовес на казаното от Петкова новият председател на енергийната комисия в Народното събрание Валентин Николов (който зае мястото на Делян Добрев, който подаде оставка като депутат - бел. ред.) обяви, че ще настоява, за проверка на "Еврохолд", "защото може да има евентуално участие на офшорни компании в сделката за ЧЕЗ".

"Мисля, че БСП иска да бъде незаобиколим фактор в сделката за ЧЕЗ и затова все повдига темата. Но не знам защо иска това", обяви Николов, цитиран от агенция "Фокус".

Николов заяви,че призовава

службите да бъдат внимателни в сделката за ЧЕЗ.

"Ще напиша писмо до службите да се провери "Еврохолд". Тя е публична компания, така че е наблюдавана от Комисията за финансов надзор. Но въпреки всичко се притеснявам за евентуално участие на офшорни кампания в тази сделка заедно с "Еврохолд", а не на самия ‚Еврохолд", каза още той и посочи, че ще настоява да бъде проследен произходът на парите по сделката.

Дневник