Военната полиция на Черна гора съобщи, че е конфискувала около 50 кг наркотици на борда на "Ядран" - платноход на военноморските сили за обучение на матроси и офицери.

Операцията е била проведена призори, докато корабът е бил на пристан в Тиват и е предизвикана от сигнал на информатор, съобщиха министерството на отбраната и местни медии, цитирани от "Ройтерс". Водолази са огледали и корпуса на кораба, допълва съобщението на властите.

Резултатът е залавянето на "десетки килограми, които изглежда са психоактивна субстанция". Столичният всекидневник "Виести" твърди, че става дума за кокаин. Засега не е известно да има арестувани.

По време на акцията на борда на кораба не е имало кадети и преподаватели от военноморското училище, твърди министерството. Те е трябвало да се качат по-късно и да отплават на учения. "Ядран" бе основният кораб за обучение на бивша Югославия и остана в Черна гора, след като тя обяви независимост през 2006 г.

Страната е вече член на НАТО и иска да влезе в Европейския съюз, но първо трябва да покаже резултати от борбата с организираната престъпност и корупцията, както и да подобри защитата на върховенството на закона, припомня "Ройтерс".

Дневник