Какво може да накара футболисти да загърбят социалните мрежи?

Хаштаг #Достатъчно е мотото на кампания в британския футбол в борбата с расизма. Професионалните играчи от Англия и Уелс обявиха бойкот на социалните мрежи за 24 часа в знак на протест срещу зачестилите случаи на расистки обиди.

В последните няколко седмици редица играчи бяха обиждани от трибуните на различни стадиони. Други получиха обиди чрез съобщения в "Туитър", "Фейсбук" и "Инстаграм". Футболистите от националния отбор на Англия бяха обиждани в столицата на Черна гора Подгорица по време на европейска квалификация. Същото се случи с играча на "Челси" Калъм Хъдсън–Одой в среща от Лига Европа.

Последният случай беше с Андре Грей и Трой Дийни от "Уотфорд", обиждани от фен на "Уулвърхемптън" в "Инстаграм" след полуфинала във ФА къп между двата тима.

Кампанията е инициирана от Асоциацията на професионалните футболисти (PFA) и срещна голяма подкрепа. Със съобщения по темата излязоха Кевин де Бройне, Гарет Бейл, Ектор Бейерин, както и легендата на "Саутхемптън" Мат льо Тисие.

Капитанът на "Уотфорд" Трой Дийни пък обяви, че е премахнал опцията за коментари под своите снимки, за да няма подобни обиди. "Това е нещо недопустимо в 21-и век. Аз и моите съотборници бяхме обиждани по най-грозния начин в социалните мрежи."

"Докато не променим представите на хората какво е черно и какво представлява тази раса, няма да постигнем нищо. Хората не са по-висши, защото са от една раса или друга. Хората са едни и същи и ние опитваме да покажем това", каза бившият английски национал Джон Барнс.

Рахим Стърлинг заяви, че напускането на терена не е решение, защото тогава "те печелят". "Аз лично не бих се съгласил с напускането на терена. Спечелването на мача ще ги нарани повече. Те опитват единствено да те сломят. Ако си тръгнеш, те печелят. Ще е по-добре, ако вкараш или победиш", каза играчът на "Манчестър сити" наскоро.

Селекционерът на Англия Гарет Саутгейт заяви, че футболистите не подават жалби, защото не вярват, че нещо ще се промени.

Инициативата ще продължи в социалните мрежи до събота сутрин.

Дневник