Китайският гигант в телекомуникационно оборудване "Хуауей" отправи сериозно предизвикателство към конкурентите - компанията обеща, че ще продава телефон, поддържащ мобилна мрежа от пето поколение (5G) на почти двойно по-ниска стойност от прогнозираното от анализатори, съобщи в. "Файненшъл таймс".

За вестника Питър Чжоу, директор, отговарящ за маркетинга на компанията, каза, че това може да се случи още тази година на цена 600 долара. "Догодина някои хора казват, че може да видим (5G) смартфони за 300 долара и мисля, че това е много възможно."

Скъпите телефони се смятат за една от най-големите спънки пред пълноценното разгръщане на 5G мрежи, което би трябвало да започне тази година, но да се осъществи пълноценно едва в следващите няколко.

Цената, която обещава китайската компания, е пряко предизвикателство пред американския конкурент "Епъл". Във вторник компанията разреши сериозен спор, който се отразяваше на възможността ѝ да използва 5G чипове, и е възможна промяна в плановете ѝ да пусне такъв телефон едва догодина.

"Шайоми", китайски конкурент на "Хуауей", също смята да пусне 5G телефон в Европа в близките месеци, но това вероятно ще е за сметка на качеството на камерите и други характеристики.

Според Чжоу китайската компания, заради чиито планове за 5G мрежите се разрази напрежение със САЩ, ще спечели от новия телефон. Той отхвърля предположението, че новите устройства ще целят просто да поддържат бизнеса на компанията, свързан с изграждането на телекомуникационна инфраструктура по света.

Дневник