Някога станал епицентър на продемократични протести, площад "Тахрир" в Кайро сега е изпълнен с транспаранти, агитиращи за промени в конституцията, които са заклеймявани от критици като недемократични. Транспарантите покриха емблематичния площад - ключова локация на протестите от Арабската пролет през 2011 г., принудили дълго управлявалият автократ Хосни Мубарак да сдаде властта - близо две седмици преди парламентът да приеме с огромно мнозинство предложените промени този вторник.

От утре е ред на народа да каже думата си на тридневен референдум, на фона на твърдения, че властите бързат да подложат на гласуване спорните предложения. "Участвай и изрази волята си за конституционните поправки", призовават големи транспаранти на площад "Тахрир" потенциалните гласоподаватели.

Предложените промени биха позволили на настоящия президент Абдел Фатах ас Сиси теоретично да остане на власт до 2030 г. Те удължават също президентския мандат от четири на шест години, а една от предложените разпоредби позволява Ас Сиси да остане на власт още един 6-годишен мандат.

В сегашната конституция има ограничение до два президентски мандата. Ас Сиси дойде на власт през 2014 г., година след като застана начело на свалянето на демократично избрания президент ислямист Мохамед Морси от армията, след масови протести срещу неговото управление. Поправките провъзгласяват армията за "защитник и гарант на конституцията, демокрацията и гражданската държава", формулировка, която според опозицията закрепва ролята на армията в политиката.

Друг член на конституцията, относно съдене от военен трибунал на цивилни, извършили нападения срещу военни зони, лагери или гранични райони, е разширен, за да включи "обекти, защитени" от армията. "Тези поправки подриват демократичния курс на страната", каза Хайтам ал Харири, един от малкото опозиционни депутати в парламента. "Те представляват отстъпление от постиженията на двете революции от 25 януари (2011 г.) и 30 юни (2013 г.)", каза Харири пред ДПА. "Те позволяват (на президента) да се намесва в избирането на ръководителите на съдебните институции и въвличат въоръжените сили в политиката. Това не е в интерес на страната", добави ал Харири. "Поправките изглежда сякаш са създадени за определен човек", каза той, визирайки Ас Сиси.

При управлението на Ас Сиси Египет често е обвиняван в заглушаване на политическото несъгласие и независимите медии, обвинения, които правителството отхвърля като неоснователни. Правозащитници казват, че предложените промени още повече подриват демокрацията в страната, като съсредоточават прекалено много власт в ръцете на президента. "Тези поправки целят разширяване на правомощията на военните съдилища спрямо цивилни, подриват независимостта на съдебната система и засилват безнаказаността към нарушения на човешките права от служители на силите за сигурност", каза в изявление Магдалена Муграби, представител на правозащитната организация "Амнести интернешънъл".

При все това защитниците на поправките казват, че те са необходими за дълготрайната стабилност в Египет, разтърсван от вълнения, последвали бунта през 2011 г. и от вълна от екстремистки атаки. "Ас Сиси дойде на власт в условията на небивал натиск и необичайни обстоятелства", каза подкрепящият президента депутат Абдел Хади ал Касаби. "Въпреки това, той успешно се справя със задачата. Хората добре го опознаха и го изпитаха. Според поправките, той е задължен да остане още две години (на власт), за да завърши онова, което е започнал и има право да се кандидатира за още един мандат, ако поиска", каза Ал Касаби пред официоза "Ал Ахрам". Ал Касаби оглавява "Подкрепа за Египет", парламентарен блок на мнозинството, който предложи поправките през февруари.

Засега Ас Сиси не е коментирал публично предложенията. Но през 2015 г. той бе заявил, че конституцията, приета година по-рано, е непрактична. "Тя бе съставена с добри намерения, но страните не се изграждат само с добри намерения", каза той тогава.

В навечерието на предстоящия референдум проправителствените медии и политически партии засилиха агитацията в подкрепа на поправките и призоваха египтяните да "бъдат отговорни", и да отидат до урните. Но опозиционният депутат Ал Харири прогнозира слаба избирателна активност. "Краткото време между предлагането на поправките и обявяването на датите на референдума не позволиха на много хора да придобият пълна представа (за поправките)", каза той. "Надявам се да има активно участие в гласуването, защото това означава, че има шанс за отхвърляне на поправките", допълни Ал Харири.

Ако мнозинството гласоподаватели одобрят промените, те веднага ще влязат в сила. Близо 61,3 млн. египтяни имат право на глас, според официални данни. Те ще гласуват в близо 14 хил. избирателни секции в цялата страна. Очаква се окончателните резултати да бъдат обявени на 27 април.

БТА/Дневник